Câteva sute de cadre didactice au protestat ieri în faţa Guvernului şi au promis că vor continua şi astăzi. Schimbarea ministrului Muncii „este doar o pierdere de timp”, spun sindicaliştii care cer demisia primului ministru
Sute de cadre didactice au protestat în faţa Guvernului faţă de „gluma proastă”, numită Legea salarizării unitare. Pe lângă salarii decente, profesorii cer şi eliminarea inechităţilor salariale existente. Ei spun că, potrivit ordonanţei, salariile debutanţilor în sistemul educaţional vor fi mai mici decât cele actuale. În plus, învăţătorii vor încasa cu 800 de lei mai puţin (de la 2.700 de lei în prezent, vor primi 1.900 de lei). „Schimbarea ministrului Muncii este doar o pierdere de timp. Legea salarizării este urgentă. Aşteptăm să fim convocaţi de noul ministru Dragoş Pâslaru”, a declarat pentru EVZ Constantin Rada, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). „Chiar dacă au retras ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.
Nemulţumirile de fond
Sindicaliştii spun că, din grilele de salarizare propuse de Guvern, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, ei urmând să aibă nivelul minim pe economie.
Reduceri cu până la 29% ar fi fost pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii şi cu 6% pentru profesorii debutanţi.
Oamenii spun că, „dacă un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare şi Guvernul Cioloş trebuie să-şi dea demisia de onoare şi să plece”.