Profesorii români, scoși la tablă. Program european pentru pregătirea cursurilor online

Sursa: arhiva EVZ

Programul național „Profesor în Online”, a fost lansat, in această perioadă,  în contextul suspendării cursurilor din unitățile de învățământ și pentru continuarea  parcursului educațional în regim online.

 

De acum profesorii „ies la tablă”, pentru a se pregăti temeinic pentru mediul online. Programul destinat cadrelor didactice este pentru a preda cu succes în mediul virtual, mai mult și îi sprijină în dezvoltarea de abilități și competențe digitale recunoscute la nivel european, printr-un curs intensiv de 7 zile, oferit în mod gratuit.

„Profesor în Online” reprezintă cel mai mare program de dezvoltare de competențe digitale ale profesorilor din România, la care sunt așteptați să participe peste 35.000 de profesori. Înscrierile pentru următorul curs sunt deschise până pe 8 mai, pe site-ul digitalnation.ro.

Este practic un curs de educație digitală accelerată, care are loc în mediul online și care este bazat pe o metodologie de predare și formare recunoscută la nivel european.

Astfel, profesorii navighează pe principalele provocări în predarea online și învață rapid cum să organizeze și să gestioneze o teleconferință, să își digitalizeze materialele de predare, să genereze teme, să dea teste și să pună note în catalogul virtual, dar și să se familiarizeze cu conduita de online, într-un simulator de clasă digitală. Peste 8500 de profesori au participat cu succes la o sesiune pilot a cursului, în perioada 7-13 aprilie.

„Am dezvoltat programul ‹Profesor în Online› ca un simulator de clasă digitală la scară mare, care încorporează toate valențele pe care un profesor le îndeplinește de obicei la ore – predare, mentorat, asistență, stimulare, motivare – dar care în același timp îi familiarizează pe profesori cu provocările și nevoile unui cursant într-un mediu virtual.

În urma rezultatelor obținute până acum, o creștere a competențelor digitale de 67% conform testelor noastre și de 88% conform aprecierilor cursanților noștri, suntem încrezători că acest program va determina parcursul digital viitor al educației în România” declară Armina Sîrbu, arhitect de învățare digitală la Digital Nation.

Programul vine în întâmpinarea nevoii de pregătire a cadrelor didactice cu competențe de predare online și a eforturilor autorităților de elaborare a unei metodologii de continuare a cursurilor în mediul virtual, potrivit Indicatorului European DESI 2019.

Cursanții care au testat programul au apreciat utilitatea informațiilor, calitatea formatorilor, suportul individual primit, materialele, formatul intensiv, aplicat și colaborativ de învățare, care a facilitat un progres rapid.

Programul  revoluționar este realizat în cadrul National Continuity Program (NCP), o suită de cursuri și soluții practice de accelerare digitală dezvoltat de Digital Nation pentru sectoarele cheie ale României. Acesta se bucură de sprijin din partea Google, UiPath Foundation, OMV Petrom, Graffiti PR, Oradea TechHub, Eucom, P4Cards și a unei comunități de peste 100 de tineri implicați voluntar în procesul de implementare.