La definitivat și la titularizare, rata de promovare nu ajunge nici măcar la 50%. Până și la Bacalaureat procentul a fost mai mare! Cauza? Slaba calitate a dascălilor și resursele limitate, susține ministrul Educației
S-a copiat și s-au luat note mici. 13 candidați de la definitivat și alți 27 de la titularizare au fost scoși din examen pentru fraudă și tentativă de fraudă.
„Sistemul de învățământ are nevoie de colegi bine pregătiți, care să constituie modele pentru elevi. Ce exemplu dai, dacă tu copiezi la examen?”, spune Marius Nistor, pre ședintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Apoi, la definitivat, spre exemplu, candidații trebuiau să ia note peste 8 pentru a avea dreptul să lucreze în învățământul preuniversitar. Doar aproape jumătate dintre ei (49.25%) au reușit asta. La titularizare, examenul pentru
Cine e de vină?
„E grav ce se întâmplă în sistemul de învățământ. Avem nevoie de oameni bine pregătiți, dar, dacă nu reușești să-i motivezi financiar, atunci e normal ca, de la an la an, calitatea să scadă”, spune Marius Nistor.
„Profesori foarte bine pregătiţi mă tem că nu vom avea până când nu le vom putea oferi o motivaţie...”, a recunoscut ministrul Sorin Cîmpeanu, la emisiunea „Lumini și umbre“. Demnitarul a spus că speră ca, în următorii doi ani, să poată majora semnificativ salariile.
Profesorii, însă, nu mai cred în promisiuni. „Din 1998, an de an, dau examenul de titularizare. De fiecare dată am luat note peste 7 și încă nu am post. Ca suplinitor te descurci doar dacă prinzi 2-3 posturi ca să scoți un salariu decent. Mi-e greu să cred că anul acesta sau la anul se va schimba ceva. Ar trebui schimbat tot, din temelii“, spune un dascăl, suplinitor la două materii la Școala 84 din București.