VIAŢA LA -25%: Profesorii care trec de criză cu liste

Profesorii Bogdan şi Florentina Dumitraşcu văd în ofertele din mediul privat singura soluţie pentru a depăşi cu bine perioada de criză economică.

Munca la catedră a soţilor Dumitraşcu se măsoară, la sfârşit de lună, în 2.100 de lei. Astfel, după 11 ani de predat matematica la Şcoala nr. 114, din Capitală, Bogdan primeşte 1.200 de lei, iar orele de engleză îi aduc Florentinei - care se poate lăuda cu doar patru ani de vechime la catedră - 900 de lei. Spre deosebire de alţi colegi de-ai lor, sunt însă norocoşi că nu plătesc chirie şi că au părinţi care nu lucrează în sistemul bugetar.

"Întreţinerea fiului nostru se împarte la trei familii: noi doi, părinţii şi socrii mei. Este singurul nepot şi e firesc. Mă gândesc cu groază cum va fi când se va mai naşte un copil în familie. Părinţii ne ajută dintotdeauna, pentru că nici aşa nu ne-am fi descurcat", explică Florentina.

Strictul necesar şi mâna întinsă la părinţi

Au făcut deja o şedinţă de familie să vadă care e soluţia pentru a putea merge mai departe şi au ajuns la concluzia că cel puţin unul dintre ei trebuie să părăsească sistemul de învăţământ.

"Am avut o ofertă să lucrez ca profesor în Canada, pe 5.000 de dolari, şi o convinsesem pe Florentina. Dar băieţelul ne-a spus că trebuie să ne gândim că are prietenii aici, că nu vrea să plece de lângă bunici. Şi, pentru el, am renunţat la idee. Dar ne gândim serios ca eu să plec de la catedră", explică Bogdan.

Şi argumente pentru un astfel de pas sunt destule. Primul care stă în picioare e acela că, după reducerea cu 25% a salariilor, vor mai rămâne cu doar 1.550 de lei pe lună ca să se întreţină.

Cumpărături pe listă

"Utilităţi trebuie să plătesc în continuare. În octombrie, când va fi înscrisă în calcule şi căldura, va fi îngrozitor. Vom renunţa la maşină, la întreţinerea ei şi la a merge cu ea, asta e clar. În plus, am renunţat la concediu, a fost primul tăiat de pe listă", spune Florentina.

Dacă până acum ea făcea cumpărăturile, acum îi lasă această sarcină lui Bogdan. "Facem totul pe listă şi merge Bogdan, pentru că bărbaţii sunt construiţi genetic altfel şi se pot limita doar la listă, nu sunt tentaţi, ca noi, femeile, să cumpere şi altceva. Avem o listă de nevoi. Se termină uleiul, scriem pe listă, se termină sarea, punem pe listă. Şi tot aşa...", explică Florentina.

"Vom face şi o reactualizare a pieţelor. Nici înainte nu făceam cumpărături din supermarketuri, mergeam în hipermarketuri, şi asta o dată pe lună. Acum revenim la pieţe", este o altă măsură pe care au luat-o în calcul soţii Dumitraşcu.

Mai mult, ştiu amândoi că vor apela în continuare la părinţi şi nu pentru a-şi face mofturile. "Pentru problemele medicale, de exemplu, vom apela la ei. Am peste 30 de ani şi este clar că vreau să pot să mă întreţin fără să cer ajutorul nimănui, dar nu se poate în condiţiile astea", conchide profesoara.

BOALĂ GREA

Calitatea şcolii, în criză

Mai adânc decât lipsa banilor, pe profesori îi macină lipsa calităţii învăţământului şi modul în care statutul de profesor devine unul ruşinos.

"Mi-e jenă de multe ori să spun că sunt profesoară. S-a degradat foarte mult sistemul, astfel că au rămas fie cei care sunt puternic susţinuţi financiar din altă parte, fie cei care nu sunt capabili să meargă altundeva. Doar 5-10% dintre cei rămaşi la catedră au vocaţie. Şi majoritatea stă pe un munte de frustrare", spune cu gravitate profesoara.

"Învăţământul de stat va ajunge să fie şi la noi ca în SUA - doar pentru cei care într-adevăr nu-şi permit altceva, doar pentru categoriile defavorizate", e de părere şi Bogdan.

Pe dascăli îi mai doare şi faptul că se perpetuează i maginea care "se lipeşte pe fruntea profesorilor". "Toată lumea spune că noi lucrăm patru ore pe zi. Nimeni nu se gândeşte că pentru acele patru ore la catedră ne pregătim dublu acasă. Avem activităţi extraşcolare, proiecte în care implicăm şcoala, nimeni nu le pune la socoteală. Am lucrat în domeniul juridic înainte de a intra în învăţământ. Nu aveam însă încărcătura psihică atât de mare ca după o zi de şcoală", adaugă Florentina. Şi, la toate acestea, se adaugă lipsa de dotare a şcolilor, structurarea haotică a materiei, dezinteresul părinţilor.

Citiţi mâine în EVZ

Cum să beneficiaţi de servicii medicale mai ieftine

Medicamentele generice sunt o alternativă la cele originale şi scumpe, iar sistemul public de sănătate oferă încă servicii gratuite pentru analize sofisticate sau operaţii