Asociația Profesioniștilor în Administrare Fiscală, organizație neguvernamentală care promovează libertatea și demnitatea profesioniștilor în administrare fiscală, condamnă angrenarea politicienilor ”într-o manipulare grosolană îndreptată împotriva unei instituții fundamentale a statului”.
Este vorba, firește, despre recenta acțiune a ANAF care, în calitate de reprezentant al staului român, proprietar al imobilelor din Șoseaua București-Ploiești nr. 25-27, strada Gîrlei, nr 1B, și strada Gîrlei nr. 1D, a emis în condițiile legii notificările de evacuare către persoanele juridice –respectiv Antena Group - care își desfășoară activitatea în imobilele confiscate de instanță.
Redăm integral virulentul comunicat al asociației postat vineri pe Facebook, care condamnă fățiș modul în care politicienii s-au năpustit asupra Fiscului încercând să deturneze aplicarea legii:
Jalnic şi umilitor! Am ajuns să ne justificăm, ca instituţii, în faţă contribuabililor „certaţi cu legea”, pentru că aplicăm legea. Am ajuns să ne apărăm singuri, ca angajaţi, abandonaţi chiar de propria instituţie, pentru că am impus un act de autoritate în numele statului, pentru stat. Dar când respectivul contribuabil, nu este unul obişnuit, el dispunând de mijloace media puternice, instrumente ce pot ridică sau distruge oameni, influenţă organisme la toate nivelurile, lucrurile devin din ce în ce mai complicate.
Şi cum pentru oamenii politici, imaginea publică contează enorm, reprezentând cea mai importantă carte de vizită a lor, aceştia se pot lasă angrenaţi într-o manipulare grosolană, îndreptându-se chiar împotriva unei instituţii fundamentale statului, stat pe care chiar ei îl conduc. Prin acţiune sau inacţiune pot slabi autorităţi statale. Cu ce aplomb şi dăruire, credeţi dumneavoastră, că va mai merge angajatul de rând din Fisc, reprezentantul statului, pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, pentru a alimenta bugetul statului şi aşa sărăcit şi insuficient nevoilor tot mai crescânde ale societăţii, când vede şi trăieşte o asemenea năpustire asupra instituţiei sale şi colegilor săi? Ce s-a încercat de către o parte a clasei politice şi a presei, dar fără sorţi de izbândă până acum, cu DNA, se încearcă şi cu ANAF, acum.
După cum este cunoscut, presă e una dintre principalele puteri ale statului. Poate este chiar prima, în aceste zile. Conduce presa în România? Este presa mai presus de oricine şi orice? Întrebări corecte de altfel, însă cu răspunsuri care ar trebui să ne dea de gândit.
Tocmai jurnaliştii, care prin deontologia profesională, sunt obligaţi să se informeze cât mai bine, să-şi verifice temeinic sursele de informare, astfel încât să prezinte evenimentele într-un mod cât mai fidel, tocmai ei, unii dintre ei, au reuşit să dezvolte un asemenea circ ieftin, părere confirmată în special de angajaţii ANAF şi unii martori prezenţi la „descinderi” . Dar trăim în zodia manipulărilor, prezenţa la tot pasul. Nu era mult mai simplu că cei ce au lansat această tevatură, să se intereseze asupra procedurilor aplicate de către executorii fiscali ai ANAF şi apoi să emită judecaţi de valoare? Cu siguranţă ar fi aflat că acestea au fost respectate întocmai. Dacă ar fi reacţionat echilibrat, ar fi constatat că situaţia nu era chiar atât de gravă cum au făcut-o ei să pară. S-a tot vorbit de „violențe, intimidări şi gealaţi” dar totul în lipsa unor dovezi palpabile ce pot fi furnizate de orice televiziune „asediată”, unde peste tot dai de camere de luat vederi. Dacă există vinovaţi, fiecare decizie greşită are unul sau mai mulţi responsabili dar nu discreditezi o instituţie întreagă, decât dacă „ai o asemenea misiune”, ceea ce se încearcă acum cu ANAF-ul INCOMOD.
Stimaţi conducători de peste tot, nu va mai lăsaţi manipulaţi! Oamenii statului, angajaţii de rând, respectă legea bună/rea promovată şi votată de dumneavoastră, îşi fac doar datoria. Datoria pentru care au depus un jurământ, care sună aşa: „Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce îmi revin în funcţia publică în care am fost numit, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” . Şi nu uitaţi, un jurământ asemănător aţi depus şi dumneavoastră.