Contribuabilii pentru care Fiscul a reconsiderat/reîncadrat activitatea din independentă în dependentă nu vor plăti diferenţele rezultate pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015.
Cel puţin aşa reiese dintr-un proiect de Lege privind anularea unor obligaţii fiscale postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Proiectul propune ''anularea diferenţelor de impozite şi taxe, precum şi a accesoriilor aferente acestora, stabilite ca urmare a reîncadrării/reconsiderării de către organul fiscal a unor operaţiuni/activităţi/tranzacţii, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate la data intrării în vigoare a actului normativ. De asemenea, se propune ca, pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu reconsidere/reîncadreze activitatea desfăşurată şi să nu se mai emită decizie de impunere''.
Potrivit ANAF, doar în anul 2015, dintr-un total de 749 de verificări, pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activităţile ca activităţi dependente iar sumele stabilite suplimentar pentru aceştia din urmă sunt de circa 10 milioane de lei. De asemenea, sunt în curs de verificare un număr de 239 de contribuabili iar pentru 8 dintre aceştia se prefigurează reconsiderarea activităţii desfăşurate iar sumele ce pot fi stabilite suplimentar pentru aceştia din urmă este de aproximativ 9 milioane lei.
Documentul menţionează faptul că, în prezent, sunt înregistraţi circa 600.000 de contribuabili care prestează activităţi independente, respectiv medici, jurişti, consultanţi, brokeri, informaticieni etc.
Din datele comunicate de ANAF reiese că au fost efectuate reconsiderări/reîncadrări la persoanele care desfăşoară activitatea de farmacist şi la persoanele care desfăşoară activităţi în domeniul dreptului de autor.
'Organele fiscale au reconsiderat veniturile realizate din desfăşurarea ca activitate independentă a profesiei libere de farmacist obţinute în perioada 2011 - 2014 de farmaciştii colaboratori ai societăţii verificate, ca fiind venituri din activităţi dependente. S-a constatat că, pe parcursul anilor 2010 şi 2011, a fost schimbată calitatea salariaţilor, scoţându-i din ReviSal şi încheind contracte de prestări servicii cu Persoane Fizice Independente pe numele foştilor salariaţi. Menţionăm că în contractul de prestări servicii este specificat că locul desfăşurării activităţii este pus la dispoziţie de către societate împreună cu toate echipamentele, mărfurile pentru buna desfăşurare a prestării de servicii, cu respectarea programului de funcţionare impus de angajator (8 ore pe zi iar orele efectuate suplimentar remunerate separat). Astfel, se poate reţine faptul că farmaciştii nu întrunesc niciunul din criteriile care să configureze caracterul independent al activităţii', se mai arată în documentul citat.
Cu toate acestea, autorităţile intenţionează să şteargă aceste datorii pentru a 'asigura premisele menţinerii în activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligaţii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi în cuantum mare şi prin recuperarea cărora s-ar putea ajunge la intrarea în insolvenţă/faliment a contribuabililor în cauză cu consecinţe sociale şi economice negative. De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atât pentru contribuabilii contestatari cât şi pentru organele fiscale', se mai arată în expunerea de motive a legii.