Produsele de lux nu se vor scumpi datorită criticilor UE

Produsele de lux nu se vor scumpi datorită criticilor UE

Guvernul a renunţat la reintroducerea accizelor pe parfumuri, bijuterii, cristaluri, haine de blană şi iahturi, după ce Comisia Europeană a avertizat că măsura încalcă normele europene.

Parfumurile, bijuteriile, hainele de blană, paharele de cristal şi iahturile au scăpat de scumpiri. Prevederea prin care guvernul reintroducea acciza pe produsele de lux a fost eliminată din textul ordonanţei de urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale, aprobat de guvern acum mai bine de trei săptămâni.

Actul normativ a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, însă fără această modificare, precum şi fără aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare. Comisia Europeană a precizat că ordonanţa adoptată de guvern ridică îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia UE. Iniţial, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, declarase că riscul procedurii de infringement a fost asumat.

Documentul aprobat pe 30 mai prevedea că achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA. Romeo Cosma, avocat partener la Cosma&Asociaţii, ne-a declarat că autorităţile române nu pot trece peste normele europene în materie de accize şi TVA. "Trebuie să respectăm aceste modele şi mecanisme comune, deoarece facem parte dintr- un organism multinaţional", adaugă el.

Ne puteți urmări și pe Google News

BIROCRAŢIE

Registrul intracomunitar, de la 1 august

Firmele care fac comerţ în statele membre vor trebui să se înscrie în Registrul operatorilor intracomunitari până cel târziu pe 1 august, conform prevederilor ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.

Cei care doresc să se înregistreze trebuie să aştepte zece zile calendaristice, timp în care Fiscul va analiza documentele.

Conform ordonanţei, dosarul trebuie să conţină o cerere de înregistrare, anumite documente doveditoare care vor fi stabilite prin ordin al şefului Fiscului, precum şi cazierul judiciar al asociaţilor şi al administratorilor.

Iniţial, guvernul aprobase înfiinţarea acestui registru începând cu 1 iulie. Din cauza întârzierii publicării actului normativ în Monitorul Oficial, companiile nu ar mai fi avut timp să se înregistreze la administraţia financiară.