Alimentele ecologice produse in Uniunea Europeana vor putea contine "urme" de organisme modificate genetic (OMG) in proportie de maximum 0,9%, conform directivei aprobate de ministrii agriculturii europeni ce urmeaza sa intre in vigoare din 2009, informeaza AFP.
In schimb, misiunea producatorilor bio va deveni mai dificila odata cu introducerea obligativitatii ca aceste alimente sa contina cel putin 95% ingrediente biologice, fata de 70% cat este in prezent.
Aceasta prevedere a directivei europene va scumpi produsele bio, deoarece va necesita cheltuieli mai mari in special pentru companiile care scot pe piata produse de origine animala, potrivit lui Valeriu Steriu, vicepresedintele La Dorna. Acesta a explicat ca „aproape toate retetele de furaje din vestul Europei contin sroturi de plante modificate genetic importate din America de Sud”.
Romania, cu terenurile pe care nu s-au folosit chimicale de cel putin 15 ani, are un „potential fantastic” sa exporte produse ecologice la calitatea ceruta de UE, sustine Steriu.