Producţie de vinotecă pe domeniile Recaş

Specialiştii susţin că recolta de anul acesta va da un vin de calitate superioară, deoarece canicula a îndulcit strugurii mai mult decât în alţi ani.

Canicula şi seceta din această vară au fost o adevărată mană cerească pentru viticultorii bănăţeni, iar cantitatea mare de zahăr din struguri îi determină pe oenologi să afirme că acesta va fi sezonul vinurilor de vinotecă. De altfel, acest lucru este confirmat şi de faptul că săptămâna trecută a început culesul, cu şapte zile mai devreme decât anul trecut.

În plus, temperaturile deosebit de ridicate din această vară nu doar că au copt mai repede strugurii, dar i-au şi îndulcit mai mult decât anii trecuţi. Astfel, viile de pe domeniul Recaş au devenit de miercurea trecută un adevărat furnicar, format din aproximativ 600 de muncitori zilieri. Fie că sunt din Banat, Ardeal sau Moldova, oamenii culeg de zor ciorchinii grei de pe cele peste 500 de hectare de vie. 10 tone de struguri la hectar Directorul general al SC Cramele Recaş Prod SRL, Gheorghe Iova, spune că anul acesta producţia va fi categoric una de excepţie. „Sunt la Recaş din ’83 şi numai anul trecut şi în ’86 am avut ani de excepţie. Dar, după cum se prezintă strugurii acum, categoric, din punct de vedere calitativ, vom fi peste nivelul anului trecut. Şi din punct de vedere cantitativ ne aşteptăm să avem o producţie mare, de peste 10 tone la hectar. Am fost chiar ieri în vie cu Hartley Smithers, vinificatorul nostru australian, şi a fost impresionat de calitatea strugurilor“, povesteşte Gheorghe Iova.

Soiurile care vor avea o producţie de excepţie în acest sezon sunt Feteasca neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel. „Strugurii din acest an sunt cu 10% mai dulci decât cei de anul trecut, considerat de vârf. A fost foarte cald, ploi am avut atât cât a fost nevoie, astfel că strugurii sunt foarte dulci, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că şi calitatea vinului va fi superioară. Mai ales că se pare că avem parte de o toamnă caldă şi optimă pentru recoltă“, completează Gheorghe Iova.

De altfel, reprezentanţii Cramelor Recaş susţin că, până pe 25 septembrie, se va încheia recoltarea pe dealurile Recaşului în proporţie de 95%. Restul strugurilor vor mai rămâne o vreme pe viţă, pentru maturare, iar boabele lor vor fi păstrate pentru produsele de vinificaţie premium ale Cramelor Recaş. „Vinuri cu potenţial foarte mare de păstrare“ Oenologul Lucia Pârvu, organizatoarea salonului internaţional de vinuri VinVest, spune că boabele de struguri cu un conţinut mare de zahăr cresc calitatea vinului, care poate avea un procentaj de alcool peste 12%. „În anii cu recolte sănătoase, cu acumulare mare de zahăr în struguri, se obţin vinuri de calitate. Pe acest considerent, anul acesta e un an care, cu certitudine, va da, pe anumite soiuri, vinuri de vinotecă, vinuri care au un potenţial foarte mare de păstrare“, susţine oenologul Lucia Pârvu. ÎN CIFRE Cea mai bună recoltă din ultimii cinci ani Producţia de vin a României ar putea depăşi în acest an 6,3 milioane hectolitri, în creştere cu aproape 20% faţă de nivelul de 5,28 milioane hectolitri din 2007. Astfel, se estimează că producţia din acest an va fi cea mai bună din ultimii cinci. Reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) spun că şi calitatea vinului obţinut va fi mai bună. „Perioada prelungită de insolaţie şi precipitaţiile abundente contribuie decisiv la obţinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei producţii-record pentru ultimii ani“, susţin reprezentanţii PNVV.

Pe regiuni viticole, se estimează că o creştere importantă a producţiei, de 30%, ar putea fi realizată în Transilvania, urmată de Dobrogea (25%) şi Moldova (15-20%). Potrivit PNVV, piaţa totală a vinului a crescut în ultimele 12 luni cu 17%, primii cinci producători fiind Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari şi Tohani, care deţin aproximativ 50% din totalul volumului tranzacţiilor cu vin din România. Piaţa vinului îmbuteliat la 0,7-0,75 litri a avut un ritm de creştere semnificativ de 31%, cea mai mare pondere în acest segment fiind deţinută de vinul cu denumire de origine controlată, acesta având imprimat pe sticlă şi holograma specifică. (Ana Jităriţă)