Producția de cereale va atinge un nivel record în 2011, preţurile rămân însă ridicate

Recolta mondială de cereale ar urma să atingă o valoare record în acest an, ca urmare a creşterii suprafeţelor cultivate şi a producţiei la hectar, dar nivelul redus al stocurilor va menţine preţurile la un nivel ridicat şi volatil, a anunţat astăzi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Potrivit primelor estimări FAO, în 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,5% până la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent înregistrată în 2010, transmite Agerpres.

Pe categorii, producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 3,2% în acest an, până la 674 milioane tone, în scădere totuşi faţă de estimările anterioare, care prognozau o recoltă de 676 milioane tone, din cauza vremii nefavorabile din America de Nord şi unele părţi din Europa. Recoltă "explozivă" în Rusia

În Uniunea Europeană, recolta de grâu ar urma să fie stabilă la 137 milioane tone, în timp ce recolta SUA va scădea cu 8,5%, până la 55 milioane tone. În schimb, în Rusia recolta de grâu ar urma să crească exploziv cu 32,5%, până la 55 milioane tone, în revenire puternică după seceta din 2010.

Pentru celelalte categorii de cereale, FAO mizează pe o creştere a producţiei de 3,9%, până la o nouă valoare record de 1,165 miliarde tone, în mare parte ca urmare a unei recolte bune de porumb. În pofida vremii nefavorabile, SUA ar urma să înregistreze în acest an o recoltă record de 343 milioane tone de porumb.

De asemenea, producţia mondială de orez ar urma să crească cu 1,8%, până la valoarea record de 463,8 milioane tone.

Prețurile la grâu, cu 75% mai mari

Cu toate acestea, FAO susţine că majorarea producţiei mondiale de cereale în acest an nu va fi suficientă pentru refacerea stocurilor.

"În condiţiile în care producţia totală de cereale abia va acoperi consumul, preţurile internaţionale ar urma să rămână ridicate, în special pe piaţa grâului", a avertizat FAO.

De exemplu, la bursa de la Chicago, în luna mai, cotaţiile futures pentru grâu erau cu 75% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce determină pieţele să se aştepte la preţuri ridicate în prima jumătate a sezonului 2011/2012 ce începe în luna iulie.

Creşterea preţurilor internaţionale la cereale şi uleiuri vegetale ar urma să crească nota de plată pentru importurile globale de alimente cu 21% în acest an, până la valoarea record de 1.290 miliarde de dolari, depăşind pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în ultimii patru ani. În România, recolta de grâu de anul acesta, în condiţiile unui an agricol normal, va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export, a declarat, la începutul lunii mai, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.