Vrem să redevenim grânarul Europei? Ne bazăm pe munteni şi pe moldoveni!

Producţia agricolă a României a crescut, anul trecut faţă de 2009, per total, cu 1%, cifrându-se la 64,4 miliarde lei. Producţia vegetală a evoluat bine, +6,6%, în timp ce producţia animală a scăzut cu 6,8%, conform datelor finale publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Însă, dintre toate regiunile ţării, sunt câteva care s-au remarcat cu cele mai bune rezultate. Astfel, potrivit datelor statistice, cei mai mulţi bani din agricultură au fost obţinuţi în regiunea Sud-Muntenia: 11,57 miliarde lei în total, din care 8 miliarde lei a reprezentat producţia vegetală.

Pe al doilea loc în topul productivităţii agricole a regiunilor din România se situează nord-estul ţării, cu o valoare a producţiei agricole de 10,8 miliarde lei, anul trecut, din care aproape 7 miliarde de lei numai din producţia vegetală.

Pe al treilea loc se situează regiunea Sud-Est din România, unde agricultura a produs, anul trecut, în total, o sumă de 10,2 miliarde lei, din care 7,3 miliarde de lei au fost aduşi de sectorul vegetal.

La polul opus se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o producţie totală de 713 milioane lei.

Evoluţia faţă de anul 2010

Creşterea producţiei vegetale, înregistrată în cinci regiuni de dezvoltare variază între 34,8%, în regiunea de dezvoltare Vest, şi 0,3%, în regiunea de dezvoltare Nord-Est. Scăderi la producţia vegetală sunt în trei regiuni de dezvoltare şi variază între 6,2%, în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, şi 1,4%, în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

La producţia animală descreşterile s-au situat între 27,6% în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi 4,9% în regiunea de dezvoltare Centru. Singura creştere a fost consemnată în regiunea de dezvoltare Vest.

În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2010 contribuind cu doar 0,9% la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional.

Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2010 este asemănătoare cu cea din anul precedent. La producţia vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (18,4%), Sud-Est (16,9%) şi Nord-Est (15,9%), iar la producţia animală, regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (17,0%) şi Nord-Vest (14,7%).