Producătorul de arme Rheinmetall înființează un centru de întreținere în România pentru armele din Ucraina

Sursa foto: Inquam Photos

Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania.

UPDATE. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, luni, că sprijinul pentru Ucraina este foarte intensiv și  este clar că trebuie ajutată: „Colaborarea noastră pentru sprijinirea Ucrainei este foarte intensivă și, desigur, că acoperă și întrebările puse de dvs. și este clar că trebuie să asigurăm aceste utilaje. Vom urmări acest aspect împreună. Puteți fi siguri că vom face acest lucru împreună cu mulți, mulți pași în viitor”, a declarat Olaf Scholz.

Klaus Iohannis: Peste tot avem investiţii germane, peste tot avem rezultate bune

„Aş începe cu o afirmaţie – investiţiile germane făcute în România au fost de succes şi sunt locuri de muncă foarte bine plătite, se participă masiv la perfecţionarea forţei de muncă, avem câteva exemple de şcoli de calificare. Este o colaborare cu foarte multe valenţe. Dacă această firmă relevantă în Germania va investi într-o locaţie în România, acest lucru este de salutat. Detaliile despre aceste chestiuni vor fi făcute publice atunci când se ajunge la finalul unor posibile negocieri tehnice. Eu personal am sprijinit şi voi sprijini în continuare atragerea de investiţii germane în România, indiferent dacă vorbim de producţia de apărare sau alte sectoare. Peste tot avem investiţii germane, peste tot avem rezultate bune”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ştirea iniţială: România va găzdui un centru de întreținere a armelor folosite de Ucraina în război. „Centrul de servicii ar trebui să joace un rol central în menținerea pregătirii operaționale a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea disponibilității suportului logistic”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Construit de producătorul german de armament Rheinmetall la Satu Mare, va funcţiona chiar de luna aceasta

Aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, centrul va asigura întreţinere pentru obuziere, tancuri Leopard 2 şi Challenger, pentru vehicule de luptă Marder, transportoare blindate Fuchs şi camioane militare.

Nodul, situat în apropierea graniței cu Ucraina, va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, vehicule de transport blindate Fuchs și camioane militare.

„Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat șeful executivului Armin Papperger într-un comunicat.

Rheinmetall a fondat un centru similar în Lituania în iunie 2022. Mai exact, aceeași companie a înfiinţat un centru similar în Lituania, în iunie 2022, pentru vehiculele NATO din ţările baltice, relatează Reuters.

Profitul operațional al Rheinmetall în 2022 a atins un record de 754 de milioane de euro, în creștere cu 27% față de 2021. Șeful Rheinmetall, Armin Papperger, a spus că profitul companiei se datorează în mare parte „războiului din Europa”.

Compania germană de arme Rheinmetall negociază construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina

„Uzina Rheinmetall ar putea fi construită în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro”, a spus șeful companiei Armin Papperger, scrie Spiegel. Potrivit acestuia, fabrica ar putea produce până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther pe an. El a numit negocierile cu guvernul ucrainean „promițătoare”. Papperger speră la o decizie „în următoarele două luni”.

„Panther” este un nou concept de tanc pe care Rheinmetall l-a prezentat în vara anului 2022. Aceasta este o dezvoltare bazată pe Leopard 2 și este cea mai convenabilă pentru țările care au deja Leopards în serviciu. Ucraina, după cum știți, în următoarele luni ar trebui să primească primele astfel de tancuri de la aliați.

Șeful Rheinmetall este convins că fabrica poate fi protejată de raidurile aeriene rusești. „Protecția prin apărare aeriană nu va fi dificilă”, a spus el, potrivit archyde.com.