Producatorii romani vor sa scumpeasca painea cu 50%

Europenii au marit deja preturile la produsele de panificatie.

Pretul-record al graului inregistrat in ultima vreme ii obliga pe brutari sa majoreze pretul painii si al produselor din panificatie pentru a acoperi costurile materiei prime. Inca de la inceputul lunii, o parte dintre producatori au majorat pretul painii cu 3%-10%, insa scumpirile nu se vor opri aici.

„Pe parcurs ce vor ajunge la capatul puterilor de acoperire a pretului materiei prime, toti producatorii vor scumpi painea. Scumpirile vor fi in lant pana in octombrie-noiembrie, cand se vor stabiliza preturile”, ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

De la inceputul anului, pretul graului la nivel mondial a crescut cu peste 70%, ajungand la 230-240 de euro/tona, valoare-record in istoria industriei de panificatie.

„Daca pretul graului s-ar opri aici, atunci scumpirea va fi de cel putin 50a pana in noiembrie. Dar nu putem estima in acest moment unde se va opri pretul graului si al fainii”, a mai spus Viorel Marin.

Astfel, o franzela de 250 de grame s-ar putea vinde in toamna in supermarketuri cu peste 0,7 lei. Reducerea TVA la paine ar putea amortiza partial scumpirea anuntata de producatori. In cazul in care guvernul va hotari micsorarea TVA, pretul produselor de panificatie ar putea creste cu doar 30%-40%, spun producatorii. 

5 eurocenti mai mult pentru o bagheta

Criza graului nu este resimtita doar in Romania. Brutarii englezi si producatorii de paste din Italia au majorat deja preturile cu 20%, iar impactul costurilor pentru o tona de grau se va resimti si in Franta.

Bagheta frantuzeasca se va scumpi, in perioada urmatoare, cu 5 eurocenti, adica cu aproximativ 7%, potrivit „Financial Times”. In prezent, pretul graului a ajuns la cea mai mare valoare inregistrata in ultimii 10 ani.