"Politica iraţională de calcul a preţurilor, criza de lichidităţi şi claw-back-ul subminează competitivitatea industriei de medicamente din România", susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Declaraţiile vin în contextul în care astăzi urmează noi runde de negoicieri asupra pieţei medicamentelor cu Fondul Monetar Internaţional şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"România rămâne incapabilă să fructifice oportunitatea dezvoltării celor mai mult de 30 de fabrici de medicamente din ţară care produc anual peste 300 de milioane de unităţi de medicamente generice, suprareglementând acest domeniu industrial şi favorizând importurile. Valoarea importurilor a crescut de la 76% în 2006 la 86% în 2010, fapt ce reflectă lipsa preocupării autorităţilor de a crea o strategie clară, coerentă, de atragere de investiţii în domeniul medicamentului", susţin reprezentanţii APMGR, nemulţumiţi mai ales de noua taxă claw-back, despre care spun că opreşte practic creşterea pieţei.
Medicamentele româneşti se exportă deja în peste 90 de ţări de pe cinci continente, valoarea exporturilor ridicându-se în acest an la peste 130 de milioane de euro.
Principalele pieţe de desfacere sunt Rusia, Ucraina, SUA, UE, dar şi pieţe îndepărtate cum ar fi Australia şi Japonia. "Dacă nu se vor lua măsuri ferme în domeniul politicilor medicamentului, producătorii români vor opri investiţiile în domeniu şi se vor orienta exclusiv către export", potrivit preşedintelui APMGR, Dragoş Damian.
"Taxele aduc bani la buget, însă inhibă inovaţia"
Profesorul Frank Lichtenberg, de la Columbia University, venit în România să vorbească despre medicamentele inovative a declarat că taxele de tip claw-back pun beţe în roate dezvoltării din domeniul farmaceutic.
"Cu siguranţă aceste taxe sunt eficiente în a aduce bani statului, însă au şi efecte secundare, cum ar fi inhibarea inovaţiei şi amânarea lansării de medicamente noi". "Medicamentele româneşti se exportă în peste 90 de ţări de pe cinci continente, inclusiv în Japonia şi Australia." DRAGOŞ DAMIAN, preşedintele APMGR