Universitatea Oxford contrazice producătorii de vaccinuri şi spune că până astăzi nu există dovezi că vaccinul nu ar oferi protecție împotriva variantei Omicron.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford spun că nu există dovezi că vaccinurile existente nu vor putea oferi o anumită protecție împotriva variantei omicron, în timp ce oamenii de știință se străduiesc să evalueze noua mutație Covid-19.
Varianta Omicron a speriat oamenii de știință din cauza numărului mare de mutații pe care le are, mult mai multe decât varianta Delta foarte transmisibilă. Majoritatea modificărilor se referă la proteina spike a virusului, pe care o folosește pentru a pătrunde în celule și a fost ținta recoltei actuale de vaccinuri autorizate.
Oxford nu vede nicio dovadă că Omicron a învins vaccinurile până acum
După ce șeful companiei Moderna a avertizat că este foarte posibil ca actualele vaccinuri anti-COVID-19 să nu fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron, comparativ cu versiunile anterioare, Universitatea Oxford a reacționat.
Specialiștii de la universitatea britanică spun că, cel puțin pentru moment, nu există dovezi că vaccinurile existente ar oferi protecție suficientă împotriva variantei Omicron, despre care OMS a spus că prezintă un risc foarte mare de creștere a numărului de infectări.
„În ciuda apariției unor noi variante în ultimul an, vaccinurile au continuat să ofere niveluri foarte ridicate de protecție împotriva bolilor severe și nu există nicio dovadă până în prezent că Omicron este diferit”, scrie într-un comunicat.
Moderna au reiterat că numeroasele mutații ale variantei arată că va fi nevoie de noi vaccinuri
Cum însă informațiile despre varianta Omicron sunt limitate, reprezentanții Universității Oxford dau asigurări că pot lucra la o variantă îmbunătățită a vaccinului produs în colaborare cu AstraZeneca.
Luni, și compania BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un nou vaccin, împotriva Omicron, fără să se știe dacă va fi nevoită să modifice actualul ser folosit în procesul de imunizare.
Producătorii de medicamente se grăbesc să-și testeze injecțiile și terapiile împotriva omicronului, pe fondul semnelor că s-ar putea răspândi mai rapid și s-ar putea sustrage protecției vaccinului datorită numărului mare de mutații pe care îl prezintă.
Companiile și oamenii de știință au spus cu toții că va dura câteva săptămâni până când impactul real să fie cunoscut, cu puține date de făcut până acum, informează bloomberg.