Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficienţă şi finanţare sustenabilă. Menținerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariția de pe piață a medicamentelor cu prețuri mici. Anul acesta 1200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii.
''Guvernul trebuie să renunţe la practica de a muta responsabilitatea finanţării sistemului de sănătate pe umerii altora", afirmă Dragoş Damian, preşedintele APMGR, într-un comunicat transmis astăzi redacției Evenimentul zilei.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România mai atrage atenția asupra faptului că menţinerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu prețuri scăzute și arată că pacienţii sunt cei care au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme reale a sistemului de sănătate.
În 2015, 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii
''Peste 1.300 de produse au dispărut din piaţă în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii preţurilor sub pragul de rentabilitate. Pacienţii sunt obligaţi să le înlocuiască cu produse alternative mult mai scumpe, plătind din buzunar diferenţa'', se arată în comunicatul citat.
Legalizarea șpătii crește "povara financiară" pentru pacient
Preşedintele APMGR afirmă că introducerea plăţilor informale pentru medici va creşte ''povara financiară'' pentru pacient şi, nu în ultimul rând, va afecta demnitatea şi prestigiul profesiei de medic.APMGR cere eliminarea fraudelor din sistemul sanitar, acordarea unei finanțări reale, precum și transparență totală asupra modului în care sunt cheltuiți banii publici. ''APMGR solicită creşterea finanţării sistemului sanitar în paralel cu măsuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice şi de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare de cel puţin 800 milioane ron pentru ca accesul pacienţilor la medicamente să fie la nivelul anului 2012. (...) Lipsa unei reforme a sistemului de sănătate a însemnat pentru România pierderea unor investiţii de peste 50 milioane de euro în domeniul farmaceutic şi va însemna pierderea multor alte investiţii în viitor, din cauza neîncrederii investitorilor într-un sistem lipsit de transparenţă'', se mai arată în comunicat.