Ministrul Agriculturii a anunţat că alimentele se vor ieftini până la Crăciun. Producătorii susţin că nu mai au cum să scadă preţurile, deoarece costurile de producţie s-au majorat.
Vestea bună este că nici nu vor majora preţurile, după cum spune preşedintele patronatului din industria avicolă, Ilie van, deoarece populaţia nu mai are bani pentru a face cumpărături.
''Preţul mediu la carnea de pui, la ieşirea din fermă, este mai mic anul acesta comparativ cu 2009. Noi nu putem creşte preţurile, căci oamenii nu mai au putere de cumpărare. Noi vindem în pierdere, comercianţii fac profit'', ne-a declarat Ilie Van.
Fermierii şi consumatorii, în pierdere, comercianţii în profit
Potrivit acestuia, costurile medii de producţie pentru un kilogram de carne de pui în viu se ridicau la 3,7 lei în 2009. Acum au crescut la 4,02 lei (media estimată pentru 2010), însă până la finele acestui semestru vor avansa la 4,49 de lei, pe fondul scumpirii cerealelor şi a energiei.
Pentru a obţine un ou, un producător cheltuia în 2009 0,25 de lei. Costurile medii pe anul în curs au fost estimate la 0,27 de lei, iar cele pentru ultimul semestru al acestui an la 0,29 de lei.
Pe piaţă, carnea de pui se vinde mai scump faţă de preţul cu care pleacă din abator. De exemplu, un kilogram de pui în carcasă costa, în medie, 6,16 lei la poarta fermei în 2009. Anul acesta, preţul mediu a urcat la 6,5 lei.
Diferenţa dintre preţul de livrare oferit de producători şi cel plătit de consumatorul final se poate vedea în profiturile comercianţilor.
''Noi avem, în cea mai mare parte, distribuţie directă, deci diferenţa de preţ este în profitul comercianţilor'', a punctat Ilie Van.
Crescătorii de porci spun că nu pot estima cum va varia preţul cărnii de porc.
''Piaţa cărnii de porc este atât de variabilă, încât nu putem previziona cum vor evolua preţurile până la finele anului'', ne-a declarat reprezenta patronatului cărnii de porc, Tudor Stanca.
În prezent, preţul mediu al unui kilogram de carne de porc în viu este de 5,3-5,6 lei.
Agricultorii au anunţat că alimentele se vor scumpi, deoarece inundaţiile şi seceta au calamitat culturile. În acest context, românia se va baza din nou pe exporturi. Astfel, preţul pâinii ar putea fi mai mare cu 30% la finele acestui an.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat astăzi că alimentele s-ar putea ieftini până la Crăciun.