Contrabanda cu țigarete de devenit un fenomen pregnant în regiunile nord-est (32,4%) și vest (30,8%), ambele înregistrând creșteri semnificative de 8,2 p.p., respectiv 9,7 p.p. și devenind astfel cele mai afectate de comerțul ilegal, se menționează într-un comunicat al producătorilor de tutun din România.
În regiunea sud, contrabanda crește pentru a treia oară consecutiv, ajungând la 7,6%, în timp ce București înregistrează o scădere de 7,2 p.p, situându-se la 6,6%.
Unul din motoarele creșterii comerțului ilegal cu țigarele a fost schimbarea modului de calcul al accizelor, prin raportarea la un curs de schimb mai dezavantajos, și indexarea acestuia cu inflația medie din 2013.
Din punct de vedere al provenienței, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” dețin cea mai mare pondere din piața neagră, și anume de 45,9%, continuând tendința de creștere.
De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina și Moldova au intrat în martie pe un trend de creștere. Pe de altă parte, se înregistrează scăderi importante pentru produsele cu timbru de Serbia (-5,8 p.p., pana la 0,7 %) și cele destinate Duty Free (-7 p.p., pana la 1,9%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel RESEARCH.
„Diferenta dintre prețurile de pe piața legală și cele de pe piața neagră este de circa 5 lei. Ponderea produselor traficate ilegal provenite din Serbia a scăzut și datorită campaniei de informare a publicului în privința efectelor profund negative ale contrabandei, derulată de Poliția de frontieră, în județe din sud-vestul țării. O campanie similară, desfășurată în zona de nord-vest, în perioada noiembrie 2013- martie 2014, a contribuit, de asemenea, la scăderea pieței negre în regiune, de la aproximativ 22% la finele anului trecut la circa 11% in martie”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
„Decizia neplanificată de a indexa cursul de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adaugat majorarea anuală din aprilie, au avut ca efect mărirea prețurilor la țigarete, determinând adâncirea diferenței dintre prețurile produselor legale și ale celor ilegale”, a apus la rândul său Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
Potrivit acestuia, un punct procentual recuperat din contrabanda inseamna incasari suplimentare de circa 35 de milioane de euro la bugetul de stat. „După schimbarea cursului la care se calculează acciza și indexarea acestuia -modificări reflectate în prețul produselor din tutun în România – piața neagră a luat avânt mult peste media europeană de aproximativ 10%. In ianuarie, imediat dupa aplicarea masurii s-a vazut un prim impact in majorarea contrabandei. In martie, am constatat ca trendul se mentine. Orice extindere a pietei negre determina reducerea vanzarilor legale", a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie.
In 2013, companiile de tutun au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii, se mai precizează în comunicat.