Procurorul Horodniceanu a avut câștig în scandalul cu polițiștii. Mai exact, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat dreptate pârâtului, explicând de ce nu i-a dat nicio sancţiune disciplinară procurorului CSM.
Procurorul Horodniceanu, nicio sancțiune după scandalul cu polițiștii
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat dreptate procurorului Horodniceanu în scandalul pe care l-a avut în trafic cu poliţiştii. În motivare se arată că „Declinarea calităţii de procuror nu a fost făcută în contextul solicitării unui tratament favorabil”.
Așadar, completul de cinci judecători de la Secţia Civilă a ÎCCJ a explicat de ce nu i-a aplicat nicio sancţiune disciplinară procurorului CSM Daniel Horodniceanu, după scandalul de pe data de 6 mai 2023.
Potrivit motivării instanţei, Înalta Curte a exclus înregistrarea făcută de poliţişti întrucât a fost făcută cu telefonul, nu cu body-cam-ul din dotare.
„Telefonul mobil personal al poliţistului nu poate fi asimilat unui mijloc de înregistrare din dotare”, arată documentul.
Judecătorii au arătat, de asemenea, că înregistrarea făcută de poliţişti cu telefonul a ajuns în spaţiul public, însă nu în integralitate şi nu afost clar dacă a fost editată.
Motivarea ÎCCJ
Motivarea ÎCCJ: „Secţia pentru procurori a CSM a constatat, din perspectiva veridicităţii înregistrării audio-video apărute în spaţiul public că aceasta nu conţine integral dialogul dintre lucrătorii de poliţie şi pârâtul procuror Horodniceanu Daniel Constantin, fiind omise atât momentul iniţierii, cât şi alte pasaje din derularea acestuia, care ar putea fi relevante în contextul probator, nici Inspecţia Judiciară şi nici Secţia neavând acces nemijlocit la originalul înregistrării audio-video ce a declanşat procedura disciplinară.
Tocmai pentru că asupra telefonului personal pot interveni atât proprietarul, cât şi alte persoane/entităţi, circumstanţe în care un fişier audio-video ar putea fi modificat, integritatea sa tehnică nu poate fi asigurată”.
Procurorul Horodniceanu şi-a declinat identitatea
Instanţa a respins cererea inspecţiei Judiciare de a-l sancţiona disciplinar pe procurorul Horodniceanu. Judecătorii au arătat că, oprit în trafic, procurorul şi-a declinat identitatea, cerându-le în mod repetat poliţiştilor să îl sancţioneze dacă a greșit în trafic.
„Declaraţiile date de recurentul-pârât în faţa Secţiei, coroborate cu cele ale celor doi agenţi de poliţie, care au arătat că recurentul-pârât le-a solicitat să îi aplice o sancţiune contravenţională, probează că declinarea repetată a calităţii de procuror nu a fost făcută în contextul solicitării unui tratament favorabil, ci dimpotrivă, pârâtul procuror a insistat să fie aplicată legea şi să fie sancţionat, fără a pretinde exonerarea de o eventuală răspundere”.
„Nu există temeiuri pentru a aprecia că declinarea în mod repetat a calităţii de procuror”
În motivarea judecătorilor, analizată deg4media, se mai subliniază faptul că „agenţii de poliţie nu au furnizat o explicaţie clară cu privire la motivele pentru care au determinat oprirea în trafic a pârâtului, rapoartele întocmite conţinând afirmaţii contradictorii, care fac referire fie la o încălcare a regimului legal de viteză, fie la o abatere în procedura depăşirii.
Aşadar, nu există temeiuri pentru a aprecia că declinarea în mod repetat a calităţii de procuror a fost făcută de pârâtul procuror în alt scop decât acela de a pune capăt unei acţiuni a celor doi agenţi de poliţie pe care a considerat-o abuzivă”.