Procurorii au solicitat schimbarea încadrării juridice în procesul lui Vasile Blaga, fost ministrul de Intern, iar magistrații de la Curtea Supremă vor analiza cererea.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să analizeze, în ședința ce va avea loc la data de 29 iunie, solicitarea de schimbare a încadrării juridice în cazul fostului secretar general al PDL și actual europarlamentar PNL, Vasile Blaga, judecat pentru fapte de corupție (n.r. - trafic de influență).
„Stabileşte termen pentru pronunţare asupra cererii de schimbare a încadrării juridice formulate de Ministerul Public la data de 29 iunie 2021. Acordă termen pe fondul cauzei la data de 14 septembrie 2021, ora 12:00 (estimativ).”
Tribunalul București a decis ca procesul lui Vasile Blaga să fie rejudecat de Înalta Curte de Casație și Justiție
Procesul se află pe rolul Curții Supreme din luna septembrie a anului trecut. Dosarul europarlamentarului Vasile Blaga este judecat de ÎCCJ, având în vedere că acesta a fost ales în această funcție de demnitate publică pe 26 mai 2019, conform justnews.ro.
La data de 19 august 2020, Tribunalul București a decis ca procesul să fie rejudecat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce, atât procurorul de ședință, cât și avocații lui Vasile Blaga, au căzut de acord că tribunalul nu este competent să judece cauza în care demnitarul PNL este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit prin interpuși 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a PDL.
„Admite excepția de necompetență materială a tribunalului, invocata de reprezentantul Ministerului Public și de inculpat prin apărătorii alesi. Declină cauza privind pe inculpatul Vasile Blaga în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competentă soluționare”, se arăta în decizia instanței care a fost definitivă, conform sursei citate.
Ce acuzații au formulat procurorii DNA
Conform DNA, „În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit, în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”.
După cum se arăta în comunicatul procurorilor, în care a fost anunțată trimiterea în judecată a lui Vasile Blaga, el ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar. Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, a făcut un acord de recunoaștere a faptelor, pentru a obține o pedeapsă mai mică. Vasile Blaga a fost președinte al Senatului și ministru de interne și este europarlamentar PNL, partid care face parte din grupul PPE.