SCANDAL. Procurorii pun la zid poliţiştii în dosarul REŢELEI CRIMINALE din Suceava. Mafie, crime şi corupţie

Clanul lui „Vâju” a terorizat ani de zile zona Frasin-Gura Humorului, poliţiştii închizând ochii la fărădelegi care îţi fac părul măciucă. Sute de oameni ţinuţi la respect cu bătăi şi ameninţări cu moartea în timp ce poliţiştii au muşamalizat 70 de dosare penale.

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus poliţia la zid într-un dosar în care 16 indivizi au fost daţi la începutul acestei săptămâni pe mâna judecătorilor. Ancheta continuă faţă de alte 33 de persoane cercetate pentru fel de fel de fărădelegi, de la şantaj, taxe de protecţie, la contrabandă, trafic de droguri, tentativă la omor calificat, distrugeri şi lipsiri de libertate.

Mafioţi încălziţi la sânul Poliţiei

E vorba de o grupare de crimă organizată care acţiona în judeţul Suceava, în zona Frasin-Gura Humorului-Stulpicani, membrii reţelei fiind nişte indivizi extrem de periculoşi, care şi-au umflat muşchii şi s-au transformat din nişte derbedei din mediul rural în interlopi de primă clasă pe fondul lipsei de reacţie a poliţiei.

De altfel, procurorii DIICOT Suceava acuză poliţia negru pe alb în rechizitoriul înaintat instanei de judecată: „Membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <taxe de protecţie> şi <taxe de şmecher>, mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători, etc.) (...) Au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”, se arată în rechizitoriul care cuprinde nu mai puţin de 261 de pagini.           Cercetaţi în 70 de dosare penale, niciunul nu a ajuns în instanţă

Lipsa eficienţei braţului legii în zona Frasin-Gura Humorului este subliniată de anchetatori şi prin faptul că mare parte din inculpaţi au fost cercetaţi în aproximativ 70 de dosare penale, însă nici unul dintre acestea nu a mai ajuns la judecată, întrucât victimele şi-au retras plângerile ori au renunţat la acuzaţii. Reţeaua era condusă, susţin anchetatorii, de doi fraţi din Frasin, Alexie Pitisciuc, alias „Vîju” ori „Generalul”, şi Gheorghe Pitisciuc, alias „Vîju cel mic”.

Acuzaţii descrise pe zeci de pagini       

O victimă s-a închis în casă şi s-a sinucis, o alta, omorâtă aproape în bătaie, a fost ţinută la spital cu banii strânşi de preoţi la slujbe. Una dintre victimele acestora a fost un bărbat din comuna suceveană Stulpicani, care a apelat la ajutorul interlopilor pentru a-şi recupera o datorie de la un pădurar. Pentru serviciile sale, Alexie Pitisciuc, alias „Vîju”, i-a cerut bărbatului motocicleta acestuia, iar pentru că a fost refuzat, i-a luat-o cu forţa. Pentru că nu a vrut să-i dea şi actele, „Vîju” l-a ameninţat direct ori prin intermediari cu acte de violenţă. „Prin aceste ameninţări, i-au creat victimei temeri care au condus la autoizolare în propria locuinţă şi ulterior la sinuciderea acestuia, prin ingerarea voluntară a unei cantităţi de antigel”, se arată în actele de sesizare a instanţei de judecată.

Imobilizat cu electroşocuri pe uliţa mare

Acelaşi „Vîju” este acuzat că a pus la cale bătaia cumplită pe care a încasat-o un tânăr în vârstă de 22 de ani, care în urma agresiunii, a rămas infirm, mergâd la terapie la un spital din Cluj, cu banii strânşi din colectele preoţilor din satul său natal. Patru dintre „locotenenţii” lui Pitisciuc l-au atacat pe  stradă, l-au pus la pământ cu un baston cu electroşocuri şi l-au nenorocit în bătaie. Rechizitoriul cuprinde aproape tot Codul Penal: victime legate şi bătute, tineri sechestraţi, bătuţi şi puşi să muncească ca sclavii în interesul inculpaţilor, oameni luaţi la pumni şi loviţi cu parii pentru că rude ale lor au reclamat la poliţie fărădelegi ale membrilor grupării, distrugeri şi ameninţări pentru neplata taxelor de protecţie, părinţi ameninţaţi că îşi vor vedea copiii „în pungă” sau „aduşi acasă în pături”, afaceri cu etnobotanice interzise şi ţigări de contrabandă.

Şeful Poliţiei Frasin s-a pensionat pe caz de boală

Mai marii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au demarat un amplu control la Poliţia din Frasin, fostul şef, comisarul Florin Rotaru, nemaiaşteptând concluziile şi pensionându-se pe caz de boală. De asemenea, alţi şase poliţişti de la Frasin au fost atenţionaţi privind gestionarea problemelor de serviciu. Conducerea IPJ Suceava a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava privind modul de instrumentare a anumitor dosare penale aflate în lucru la Poliţia Frasin. Totodată, şefii poliţiştilor din judeţ au înaintat la structurile superioare ale Poliţiei Române propuneri privind reorganizarea serviciului poliţienesc în zonă.