Procurorii pot cere băncilor, fără aprobarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane

Începând de astăzi, procurorii pot să ceară băncilor, fără a avea aprobarea judecătorului, informaţii despre situaţia financiară a unei persoane, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a apărut astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389 şi se aplică deja.
Printre numeroasele modificări operate de Executiv la Codul penal, Codul de procedură penală şi Legea organizării judiciare se numără şi una referitoare la accesul la situaţia financiară a persoanelor. Mai exact, de-acum, procurorii nu mai au nevoie de încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi pentru a cere de la bănci date despre existenţa şi conţinutul conturilor bancare.
"Procurorul poate solicita unei instituţii de credit sau oricărei altei instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", este scris în ordonanţa de urgenţă.
Până la această modificare, Codul de procedură penală dispunea că, pentru obţinerea de date privind situaţia financiară a unei persoane, procurorii erau nevoiţi să ceară mai înainte încuviinţarea judecătorului, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit unui comunict de presă al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, această măsură luată de Guvern vine în contradicţie cu Constituţia, din moment ce este afectat dreptul fundamental la viaţă privată.