Procedurile cosmetice nesigure vă pot desfigura

Numărul femeilor care rămân, pe viaţă, cu cicatrice după ce apelează la un cabinet de înfrumuseţare este în creştere, avertizează medicii.

Medicii specializaţi în medicină estetică le atrag atenţia femeilor care apelează la tehnici de înfrumuseţare neautorizate că se expun unor riscuri foarte mari. Procedurile de tip peeling, dermabraziune, laser făcute în cabinete neautorizate, mai ales în cele cosmetice, pot avea efecte adverse deosebit de grave în cazul în care nu sunt realizate de medici specializaţi în medicina estetică. La nivel european, numărul femeilor care au ajuns să fie desfigurate în urma intervenţiilor realizate de aşa-zişi specialişti este de câteva mii. Din cauza epilării cu laser, o femeie a intrat în şoc anafilactic

Medicii prezenţi la Congresul European de Medicină Estetică, ţinut, zilele acestea, la Bucureşti, au povestit că există numeroase cazuri în care pacientelor li se fac proceduri estetice nepotrivite pentru tipul de ten pe care-l au. Şi acestea, spun ei, sunt cazurile cel mai puţin grave. „Avem exemplul unei cosmeticiene române care a făcut un peeling profund şi şi-a lăsat clienta cu cicatrice grave“, a avertizat Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică.

Doctorul român Alina Frăţilă, specializat în medicină estetică, care lucrează într-o clinică în Germania, a dat un alt exemplu de „malpraxis“. „O femeie epilată cu laserul a intrat în şoc anafilactic după ce i s-a făcut, greşit, anestezie locală. Tânăra urma să se căsătorească în acea săptămână“, a exemplificat Alina Frăţilă. Specialistul a fost de părere că femeia în cauză ar fi putut fi salvată dacă procedura ar fi avut loc într-o clinică specializată, pentru că doctorii i-ar fi putut acorda primul ajutor.

Alte riscuri pe care şi le asumă femeile care doresc proceduri estetice şi nu apelează la medicul specialist sunt umflăturile, înroşirea pielii, învineţirea zonei asupra căreia se intervine, sensibilitatea mărită a pielii.

Medicii au atras atenţia şi asupra folosirii aparatelor cu lumină pulsată în cabinetele de înfrumuseţeare. Aceste dispozitive ieftine pot îmbătrâni pielea în loc să o întinerească deoarece nu filtrează toate undele periculoase. Cod etic pentru medicii esteticieni

În ultima parte a conferinţei de presă din cadrul congresului, medicii au vorbit şi despre adoptarea unui cod etic, care să fie respectat de specialiştii în medicină estetică. Doctorii prezenţi la congres sunt de părere că specialiştii ar trebui să opună mai multă rezistenţă politicilor de marketing ale unor firme.

În plus, medicii esteticieni ar trebui să aleagă produsele cu cele mai puţine efecte adverse, să nu se orienteze după preţ, ci după calitatea produselor, să nu răspândească informaţii false despre procedurile medicale pe care le fac şi să nu le dea pacienţilor aşteptări nerealiste.