Procedura de demitere împotriva lui Trump, menită să mușamalizeze un uriaș scandal?

Anunțul făcut de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, cu privire la lansarea unei investigaţii parlamentare care ar putea duce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump este o nouă dovadă că democrații americani au memoria scurtă.

Nu de alta, dar ei înșiși s-au adresat în scris autorităților ucrainene în mai 2018, pentru a le cere să continue investigațiile cu privire la presupusa interferență rusă în campania prezidențială din 2016. Cererea a venit atunci din partea senatorilor democrați Robert Menendez, Dick Durnin și Patrick Leahy, amintește conservatorul Marc Thiessen într-un comentariu publicat în Washington Post.

Cu tot precedentul democrat, ironia sorții face ca Nancy Pelosi să declare că simplul fapt că președintele Trump a cerut Ucrainei să continue o anchetă în ceea ce-l privește pe fiul fostului vicepreședinte Joe Biden ar fi suficient pentru a declanșa o anchetă pentru demitere. Să admitem că trei senatori nu au aceeași putere cu a președintelui american când vine vorba de o terță țară, în cazul nostru Ucraina.

Dar dacă e așa, ar trebui să ne amintim de faptul că același Joe Biden s-a lăudat în 2018 că a forțat Ucraina să-și schimbe procurorul, amenințând că va reține un miliard de dolari din ajutorul american. Ceea ce Biden nu a spus atunci Consiliului pentru Relații Externe este că procurorul cu pricina se ocupa prea atent de o firmă care îl avea în consiliu chiar pe fiul său, Hunter Biden. Dar să revenim la scrisoarea democraților către autoritățile din Ucraina. Potrivit CNN, în mai 2018, senatorii respectivi au trimis o scrisoare către procurorul general al Ucrainei, Yuriy Luțenko, exprimându-și îngrijorarea cu privire la închiderea a patru anchete despre care au spus că sunt critice pentru investigația Mueller. În scrisoare, ei anunțau că sprijinul lor pentru asistența americană acordată Ucrainei este în joc. Descriindu-se drept „susținători puternici pentru o relație solidă și strânsă cu Ucraina”, senatorii democrați cereau imperativ oprirea „oricăror eforturi de a împiedica cooperarea cu această investigație importantă”, avertizând că „acest refuz de a coopera cu investigația Mueller trimite un semnal îngrijorător (...) cu privire la angajamentul guvernului dumneavoastră de a sprijini justiția și statul de drept”.

 

După cum vedeți, justiția și statul de drept intră rapid în discuție ori de câte ori forțelor progresisto-globaliste nu li se face pe plac. În rest, nu e nicio problemă- nici cu mita de milioane de dolari, nici cu afacerile de miliarde. Joe Biden își face campanie liniștit, deși afacerile fiului său în Ucraina și China întrec orice închipuire, în vreme ce Trump este tras la răspundere pentru niște vorbe. Ca să arate că nu are nimic de ascuns, președintele american a decis să dea publicității transcrierea convorbirii pe care a avut-o cu omologul său ucrainean, iar colaboratorii săi au obținut acceptul Kievului. Chiar și așa, scandalul procedurii de demitere nu se va închide prea curând.