Programul Start-Up Nation ar putea avea probleme dacă la rectificarea bugetară nu se vor aloca fonduri pentru plăţile către cei care au accesat acest program.
Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu: „La rectificarea, din luna august, practic s-au tăiat toţi banii pentru programul Start-Up Nation. Sunt facturi neplătite, antreprenorii şi-au luat credite punte şi băncile bat la uşă. Şi nu trebuie să se întâmple ca, Doamne fereşte, din cauza fostului guvern firmele să dea faliment. Nu cred că acesta este scopul programului”.
10.000 de beneficiari au fost admiși pentru finanțare în cadrul celei de-a doua sesiuni a programului Start-up Nation, 2018-2019.
“Le transmit tuturor antreprenorilor care au depus proiecte eligibile că vor primi finanțarea de care au nevoie. Din experiența primei ediții a programului și din tendințele observate în această sesiune, cea mai mare parte a solicitărilor de rambursări are loc în etapele finale ale implementării programului. Astfel, MMACA va avea disponibile creditele bugetare necesare în ultima parte a anului 2019, deci programul se va derula fără sincope”, declara, în august, fostul ministrul Ștefan-Radu Oprea.
Mai departe, firmele trebuie să efectueze cheltuieli, pentru a le fi ulterior plătite de stat, în baza planurilor de afaceri, dar pentru plățile de la stat este nevoie ca Guvernul să aprobe transformarea creditelor de angajament în credite bugetare.
“Decontarea se va face în același mod. Majoritatea din cei cu contracte semnate se îndreaptă spre credit punte. Deci nevoia de finanțare este în ultima parte a anului. Anul trecut luna decembrie. Tinem cont de experienta dobandita si de tendintele din aceasta editie care confirma aceiasi abordare ca anul trecut”, mai explica ministrul Oprea.