Temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la probleme în alimentarea cu gaze naturale, majorarea consumului ducând la scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor. În această situaţie, Transgaz a informat marii consumatori cu statut de întreruptibili că le va reduce livările, astfel încât gazele să fie livrate cu prioritate populaţiei.
"Consumul de gaze a crescut, iar presiunea în sistem a scăzut. În conformitate cu legea, Transgaz este obligată să asigure cu prioritate alimentarea populaţiei, de aceea vom lua măsuri de restricţionare a unor consumatori", a declarat pentru EVZ Ioan Rusu, directorul general adjunct al Transgaz.
Potrivit acestuia, compania a trimis deja notificări marilor consumatori care au contracte cu clauze de întreruptibilitate că li se vor reduce livările, conform Planului de acţiuni pentru situaţii de urgenţă în alimentarea cu gaze. Cel mai mare consumator întreruptibil este grupul InterAgro, urmat de Electrocentrale Bucureşti şi Azomureş. Importurile de gaze, suplimentate Potrivit legii, statutul de consumator întreruptibil le-a permis acestor companii, în perioada mai 2009-octombrie 2010, să beneficieze de gaze naturale mai ieftine, doar din producţia internă. În schimb, în situaţii de criză, trebuie să îşi reducă foarte mult consumul, pentru alimentarea cu prioritate a populaţiei şi a altor categorii vulnerabile. De asemenea, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, ne-a declarat că, de miercuri, compania extrage gaze la capacitate maximă din depozitele sale, la solicitarea clienţilor. Totodată, unii furnizori de gaze au suplimentat cantităţile contractate din import.
Surse oficiale ne-au declarat că probleme în alimentare sunt în special în nordul ţării, în Moldova. Livrările către InterAgro, reduse
De altfel, InterAgro a anunţat ieri într-un comunicat că, din cauza scăderii temperaturilor, va fi nevoit să îşi reducă producţia, pentru ca gazele naturale disponibilizate să fie livrate spre alte categorii de consumatori.
"În adresa transmisă astăzi (ieri - n.r.), 16 decembrie 2010, Transgaz arată că parametrii funcţionali ai Sistemului Naţional de Transport şi siguranţa în funcţionare a acestuia sunt afectaţi de scăderile semnificative ale temperaturilor la nivelul întregii ţări. În aceste condiţii, SC InterAgro SA trebuie să ia măsuri urgente pentru punerea în siguranţă a instalaţiilor ca urmare de reducerii semnificative a livrărilor de gaze", a arătat InterAgro. Ministrul Economiei, Ion Ariton, declara luna trecută că stocurile de gaze sunt suficiente pentru această iarnă, iar cele de cărbune depăşesc cantităţile prognozate. Totuşi, el a mai spus că unele oraşe ar putea avea probleme cu încălzirea, din cauză că CET-urile din subordinea administraţiilor locale nu au avut bani pentru programul de iarnă.