Cojirea, îngălbenirea şi întinderea neuniformă sunt doar câteva neplăceri ce pot apărea când vopseaua nu este corect aplicată.
Nu de puţine ori, suprafeţ ele vopsite - fie ele de beton, metal sau cărămidă - sunt afectate în întregime sau pe porţiuni astfel încât aspectul pereţilor sau al tavanului are de suferit. Cojirea vopselei, îngălbenirea ori întinderea ei neuniform sunt doar câteva neplăceri ce pot apărea când vopseaua nu este corect aplicată sau când stratul-suport nu este bine pregătit în vederea vopsirii. Atenţie la umezeală! Formarea de bule de aer în stratul de vopsea şi cojirea acesteia este rezultatul unei slabe aderenţe a vopselei la stratul-suport. O astfel de problemă apare, de regulă, pe porţiuni reduse. Cauzele sunt multiple: de la aplicarea unei vopsele pe bază de ulei sau a unei vopsele alchidice peste o suprafaţă care nu este bine uscată, până la pătrunderea umezelii prin pereţii exteriori (cauză mai puţin probabilă în situaţia în care este folosită o vopsea pe bază de latex).
Dacă este vorba despre o vopsea pe bază de latex, cauza bulelor de aer o poate constitui expunerea stratului de vopsea la umiditate ridicată sau umezeală imediat după uscarea pereţilor (mai ales dacă suprafaţa de aplicare a fost prost pregătită). Soluţiile de remediere a problemei sunt relativ simple.
„Dacă băşicile de vopsea nu afectează structura stratului-suport, ci doar stratul de vopsea, acestea se pot înlătura prin cojire, cu ajutorul unui şpaclu. Apoi suprafaţa afectată poate fi şmirgheluită, după care se aplică un strat fin de vopsea acrilică lavabilă“, explică meşterul zugrav Tudor Neculai. Dacă este afectat stratul-suport, trebuie înlăturată cauza apariţiei umezelii. Se reface gletul şi se aplică din nou un strat de vopsea. Înainte de aplicarea vopselei, este necesară amorsarea suprafeţei respective. Aplicare inegală la pensulare Petele mai lucioase, în alternanţă cu cele întunecate, ce apar pe o suprafaţă vopsită, afectează serios aspectul estetic al unei zugrăveli. Neuniformizarea stratului de vopsea are drept cauză fie gradul de acoperire neuniformă a vopselei, fie eşuarea amorsării în cazul unei suprafeţe poroase sau cu diferite grade de porozitate. O altă cauză poate fi o aplicare inegală a cantităţii de vopsea la fiecare pensulare. „În principal, soluţia o constituie aplicarea unui strat de amorsă înaintea vopsirii, pentru a rezulta o suprafaţă cu aspect uniform. Acest lucru este obligatoriu în cazul unor pereţi proaspăt gletuiţi sau care nu au mai fost zugrăviţi“, precizează Cătălin Ioveanu, constructor la firma de amenajări interioare „Con Renov“. Fără aplicarea acestei amorse este absolut necesară aplicarea unui al doilea strat de vopsea şi nu de puţine ori acesta nu va face decât să scoată şi mai mult în relief neregularităţile în aspectul zugrăvelii. Soluţie diluată de clor şi apă împotriva mucegaiului Formarea mucegaiului în stratul de vopsea sau glet are drept cauză umezeala coroborată cu lipsa luminii naturale. Folosirea unei vopsele alchidice sau pe bază de ulei de slabă calitate sau aplicarea unei vopsele peste o suprafaţă care nu a fost tratată corect pot constitui cauze ale apariţiei petelor de mucegai. Pentru remedierea unei astfel de situaţii, meşterul Titus Movileanu, de la firma „Alina Top Construct“ din Bucureşti, recomandă testarea suprafeţ ei afectate prin aplicarea câtorva picături de clor.
Dacă petele se albesc, cu siguranţă este vorba de mucegai. Acesta trebuie înlăturat prin ştergerea energică a suprafeţei respective cu o soluţie specială pentru înlăturarea mucegaiului sau cu o soluţie diluată (3:1) de clor cu apă. Suprafaţa tratată se clăteşte apoi cu apă curată. Se aplică în cele din urmă o vopsea rezistentă la mucegai. „Ca soluţie pe termen lung, este extrem de important să fie înlăturată definitiv cauza apariţiei umezelii deoarece, în timp, orice zugrăveală, indiferent de calitatea vopselei, va avea de suferit“, precizează specialistul.