Probioticele utilizate pentru îmbunătăţirea sănătăţii sistemului digestiv nu ar trebui recomandate sub forma unui ''supliment universal'' benefic tuturor, conform unui studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific Cell.
Administrarea probioticelor pentru a contrabalansa efectele adverse ale antibioticelor ar putea întârzia revenirea la normal a florei bacteriene intestinale după un astfel de tratament, se mai arată în concluziile cercetării, potrivit Agerpres..
Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel au contrazis ideea conform căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar şi corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor. Cercetătorii au notat că acest lucru nu a mai fost dovedit niciodată până în prezent.
Studiile au demonstrat că efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul şi poate chiar dăuna în cazul unor persoane.
Potrivit specialiștilor israelieni, probioticele nu este indicat să fie oferite pe scară largă publicului, ci tratamentul ar trebui personalizat în funcţie de pacient.