PRO sau CONTRA spray nazal pentru GRIPĂ? Specialiştii AMERICANI au spus totul despre medicament. Când se administrează

După interdicţia de doi ani, spray-ul nazal utilizat în caz de gripă are din nou undă verde pe piaţa medicamentelor. Experţii în domeniu susţin că acesta ar fi putut reduce rata mortalităţii dacă era utilizat anul trecut.

Grupul consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au dat verdictul final. Spray-ul nazal FluMist poate fi utilizat, fără probleme, în caz de gripă. Acesta acţionează precum un vaccin contra virusului gripal şi poate fi administrat tuturor persoanelor care au mai mult de şase luni. Pentru ultimele tipuri de gripă apărute, specialiştii au interzis cu desăvârşire folosirea acestui medicament după ce, în urma unor studii nu i s-a dovedit eficienţa în mai multe forme ale bolii. În urma cercetărilor efectuate s-a demonstrate faptul că FluMist a oferit prea puţină protecţie împotriva virusului gripal H1N1.

Cu toate acestea, producătorul de spray nazal, AstraZeneca le-a prezentat medicilor un mic studiu ce atestă eficienţa îmbunătăţită a medicamentului.

În urma acestuia, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au hotărât că medicii pot folosi acest medicament nazal ca primă linie de protecţie pentru copii, împotriva gripei, scrie Daily Mail. 

Comitetul consultativ al practicilor de imunizare a votat, miercuri, recomandarea spray-ului nazal ca o opţiune de tratament pentru următorul sezon de gripă din perioada iernii, iar experţii susţin că acesta ar putea  oferi americanilor mai multă protecţie americanilor în perioada rece.

FluMist, singurul vaccin nazal pulverizat aprobat în SUA, s-a dovedit a fi relativ ineficient în ultimii ani, în special împotriva tulpinii H1N1 a gripei, care a fost responsabilă pentru majoritatea bolilor în perioada 2015-2016.

Pentru ca un vaccin viu să aibă o utilizare sigură şi eficientă, acesta trebuie să lovească doar echilibrul potrivit pentru a activa un răspuns imun, dar nu suficient pentru a provoca boala însăși.

Performanța slabă a lui FluMist față de H1N1 poate însemna că oamenii de știință de la AstraZeneca, care fac vaccinul, au ales proteinele prea slabe în realizarea medicamentului.