Curtea de Apel din București a acceptat devansarea judecării apelului din procesul privind înființarea partidului „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei” (CPLM). Decizia vine la scurt timp de când o altă instanță a respins cererea membrilor partidului.
Curtea de Apel București a decis marți, 22 august, să devanseze termenul de judecată a apelului formulat privind cererea de înființare a partidului politic „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei”. Tribunalul București a respins ca nefondată cererea depusă de cei trei membrii fondatori ai partidului pe data de 22 mai 2023.
Judecătorul a explicat în motivarea deciziei că dispoziţiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producţia, prelucrarea, valorificarea şi consumul de marijuana în România. Astfel, înfiinţarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar încălca dispozițiile art. 3 alin. 1 din Legea partidelor politice nr. 14/2003.
Curtea de Apel a acceptat devansarea judecării
„Scopul este de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean”, se precizează în statutul Partidului CPLM.
Tribunalul București a constantat faptul că producerea, cultivarea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept încalcă art. 2 din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000.
Judecătorul a subliniat că aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la trei la 10 ani. În plus, aceste persoane vor rămâne fără unele drepturi. Marijuana se află printre drogurile de mare risc, alături de cannabis.
Cine sunt fondatorii partidului
Trei persoane au depus cererea pentru înființarea partidului. Este vorba de Șerban Ion, în vârstă de 58 de ani, fiul său Tudor Oncescu, în vârstă de 18 ani, absolvent de liceu, și Irina Gheorghe.
Mama băiatului este director al Unității pentru Cercetare în Educație, structură subordonată Ministerul Educației. În prezentarea de pe site-ul propriu se precizează că oferă suport științific necesar celor mai noi abordări în sistemul de învățământ.
Tudor Oncescu a fost sancționat în mod repetat cu scăderea notei la purtare la 8, mustrare scrisă și retragerea temporară sau definitivă a bursei. În plus, el a fost mutat disciplinar la o clasă paralelă din aceeași școală. Ulterior, i-a fost scăzută nota la purtare 6. Toate aceste sancțiuni au fost date pentru bullying.
Elevul a intentat un proces alături de părinții săi și a obținut anularea sancțiunilor. Magistrații i-au dat câștig de cauză lui Oncescu, iar sentința este definitivă.