Priveghi peste gardul megastarului

Vecina care i-a văzut crescând pe copiii familiei Jackson povesteşte că i-a trimis mamei artistului doar o scrisoare de condoleanţe prin gardianul de la poartă. Femeia care stă gard în gard cu familia megastarului, de peste 40 de ani, are o singură mare grijă după moartea acestuia: să nu-i ia foc gardul din faţa casei, de la lumânările fanilor. Pelerinajul ăsta entuziast şi zgomotos îi provoacă insomnii vecinei Elaine.

Michael Jackson a avut vecini ca toţi vecinii. Unii mai discreţi, aproape invizibili, unii celebri şi alţii cu destule curiozităţi, potolite însă de liniştea ce înconjoară mai mereu vila cu garduri înalte din Encino, Hayven hurst Avenue.

Femeia care stă gard în gard cu familia megastarului, de peste 40 de ani, are o singură mare grijă după moartea acestuia: să nu-i ia foc gardul din faţa casei, de la lumânările fanilor. Pelerinajul ăsta entuziast şi zgomotos îi provoacă insomnii vecinei Elaine. „Le-am zis pompierilor: «Dacă se aprinde tot ce-i aici de la lumânări, ce fac?». Ştiţi ce mi-au zis? «Nu pot să intervin până nu ia foc ceva.» Îţi vine să crezi? Doamna Jackson spunea că-şi va trimite oamenii să strângă ce s-a adunat aici după ce se potoleşte totul. Nu ştiu cât va mai dura, însă poliţiştii îmi spuneau că o lună şi sper să nu fie aşa de mult”, povesteşte Elaine pentru EVZ, în faţa casei cu plăcuţa 4633.   Abia se aude în forfota celor câteva sute de oameni care depun flori, scrisori, pancarte cu „Te iubim, Michael”, agaţă jucării de pluş, fac fotografii, plâng, îşi ceartă copiii, dansează, cântă, se contrazic cu poliţiştii, se lasă filmaţi. Toate sub gardul de piatră pe care-l împarte Elaine cu numeroasa şi faimoasa familie Jackson.

Fanii veneau şi înainte

Până în ziua în care starul s-a mutat în Neverland (în ultimul an a stat într-o locuinţă închiriată în Beverly Hills), în 1988, grupuri de fani, extrem de asemănători cu cei de acum, făceau nopţi albe în faţa porţii din Encino. „Veneau aici şi înainte ca el să moară”, zice Elaine. „Îi vedeam vizavi, pe trotuar, îmbrăcaţi ca el şi cântând melodiile lui. Până nu venea poliţia, care îi speria cu girofarul, stăteau acolo. Iar femeia care locuia vizavi de Jacksoni era disperată.

Abia când Michael s-a mutat la Neverland au încetat să mai vină. Bineînţeles, el trecea pe aici să-şi vadă tatăl, dar n-ai fi avut de unde să ştii când o să apară”, explică vecina, în timp ce mai stinge, prevăzătoare, câteva candele. Un prieten i-a trasat vecinei un scenariu de coşmar pentru viaţa ei tihnită de pensionară la 75 de ani: un proiect gen Neverland, chiar acolo, sub ochii ei, ar putea prinde contur, gigantic, monstruos şi vizitat non-stop.   „Speram că vor pleca cu toţii după înmormântare, însă m-a sunat un prieten din New York care-mi spunea că, probabil, casa asta va deveni un fel de Graceland. «Ceee?», am zis. «Da, o să vină autobuze cu turişti. » «Oh, nu-mi spune aşa ceva, ar fi groaznic»”, pare să se alinte mai degrabă vecina celebrului clan, mutat aici încă din 1971. Nouă copii talentaţi, toţi născuţi în Gary, Indiana, şi ţinuţi strâns de mâna de fier a tatălui, Joseph. Nimeni din cartier nu bănuia că din liota de copii avea să iasă regele muzicii pop.

O muzică pe care Elaine n-ar asculta-o chiar cu toată inima. „Ei, bine... Îmi place să-i aud cântecele, dar eu sunt mai degrabă fan Sinatra. Când a apărut el, trecusem de mult de vârsta aceea căreia i se adresa Michael. Dar era foarte talentat şi foarte, foarte drăguţ, amabil. Cât de amabil poate fi un om! Pe scenă era cu totul altfel decât atunci când îl întâlneai. De fapt, majoritatea celebrităţilor sunt de treabă, asta dacă nu se întâmplă ceva similar cu ce e aici, când mii de oameni vin şi stau la poarta ta”, oferă Elaine o explicaţie proprie despre cum stau lucrurile cu celebritatea asta.

O familie „foarte închisă”   Dacă e să o priveşti mai atent pe Elaine, vezi că, de fapt, ca pe orice muritor trecut prin Los Angeles, şi pe ea o ispiteşte suflul celebrităţii. Care poate n-ar ocoli- o măcar acum, după moartea megastarului-vecin. Vine la poartă cu o poză color, ce pare ruptă din anii ’80, după freza şi costumaţia protagoniştilor. „El e fiul meu cu prietena lui... Şi acolo în spate sunt maşinile familiei Jackson...”, explică femeia. „Michael era un copil când s-au mutat aici. I-am văzut crescând.   Dar, din păcate, e o familie închisă, foarte închisă. Nu cred că au prieteni printre vecinii de aici”. Ea însăşi, deşi observă de 40 de ani, de pe margine, saga Jackson, n-a reuşit să-i spună în faţă mamei superstarului, Katherine, cât de rău îi pare pentru fiul ei. „Am scris o scrisoare, o carte poştală de condoleanţe, şi l-am rugat pe unul dintre gardienii de la poartă să le-o dea.” Şi cam asta e tot ce s-a priceput Elaine să facă.

SUPOZIŢII Înmormântarea, condiţionată de Ziua Americii După şirul de maşini care a intrat şi părăsit duminică seara curtea reşedinţei familiei Jackson din Encino (Los Angeles), apropiaţii starului par să se fi reunit în jurul trupului neînsufleţit al cântăreţului. Zvonurile spun că, după autopsie, Michael ar fi fost depus acolo.   Numai în weekend, peste 1 milion de oameni au aterizat în Los Angeles. Programarea ceremoniei a fost condiţionată, se pare, şi de Ziua Naţională a SUA, de pe 4 iulie.   Fraţii artistului, Janet, Jermaine şi Joe, tatăl lor, s-au ferit de bliţurile fotografilor, intrând şi ieşind din curtea reşedinţei din Encio cu o maşină neagră. Ieri s-a vehiculat intens că megastarul ar putea fi înmormântat miercuri în NeverLand.

Tot ieri seară, tatăl artistului a anunţat, însă, că înhumarea nu va avea loc în NeverLand. El nu a precizat data şi locul funerariilor. Joe Jackson a adăugat că „înmormântarea nu va fi chiar deschisă publicului”. RAPORTUL PRIMEI AUTOPSII

Michael Jackson era numai piele şi os Pentru că prima autopsie la care a fost supus Michael Jackson (şi care a exclus varianta unui act criminal) nu a oferit date exacte despre moartea starului, Joseph Jackson (79 de ani), tatăl cân tăreţului, a spus, duminică, că este neliniştit în privinţa circumstanţelor morţii fiului său. Familia artistului a cerut, vineri, o a doua autopsie, independentă, despre care se crede că ar fi fost deja efectuată sâmbătă.

Presa britanică a dat, ieri, primele detalii privind întâia autopsie a starului american, potrivit căreia acesta avea câteva coaste fracturate şi urme de înţepături de ace de seringă. Coastele lui Michael erau rupte însă din cauza eforturilor făcute de medici pentru a-l resuscita, iar pe pieptul cântăreţului au fost descoperite mai multe înţepături de ace, provocate de injecţiile cu adrenalină, în urma încercărilor medicilor de a-i reporni inima.

Alte înţepături au mai fost descoperite şi pe şoldurile, coapsele sau umerii lui Michael. De asemenea, raportul a dezvăluit că artistul, care cântărea doar 50 de kilograme, avea stomacul gol, cu excepţia unei pastile, parţial dizolvată. Alte amănunte de la autopsie au descoperit că Michael începea să chelească şi că avea vânătăi pe genunchi, în zona tibiei, dar şi o tăietură pe spate. Rezultatele finale ale autopsiei pot apărea, însă, şi peste şase săptămâni. Murray nu e suspect

Medicul cardiolog al starului american, Conrad Murray, nu este considerat suspect în cazul morţii „Regelui muzicii pop”, anunţă presa internaţională. Poliţia din Los Angeles, care investighează moartea subită a lui Michael Jackson, l-a chestionat pe Murray, timp de trei ore, în legătură cu prezenţa acestuia la locul morţii starului pop.

„A fost chestionat ca un martor care ar putea ajuta investigaţia, nu ca suspect”, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei din Los Angeles. Potrivit unui prieten apropiat al familiei, Murray i-ar fi injectat lui Michael Jackson un analgezic puternic, numit Demerol, înainte de intra în stop cardiac. Avocaţii medicului neagă acest lucru. În momentul în care Jackson a încetat să mai respire, Murray a încercat să-l resuciteze până la venirea paramedicilor. Debbie Rowe declanşează un nou scandal

Fosta soţie a lui Michael Jackson, Debbie Rowe, susţine că cei doi copii pe care îi are cu starul american nu sunt de fapt ai lui. Rowe spune că micuţii au fost concepuţi prin inseminare artificială, fiind folosită sperma donată de un doctor care şi-a păstrat anonimatul. Rowe, care a fost căsătorită trei ani cu Michael, a renunţat la drepturile parentale în 2001, contra sumei de 5 milioane de euro.

CITIŢI MAI MULTE DESPRE VIAŢA ŞI MOARTEA LUI MICHAEL JACKSON, ÎN CATEGORIA "A MURIT MICHAEL"

Corespondenţă din Los Angeles