Privaţii, obligaţi să contruiască numai clădiri verzi. În cazul renovării imobilului-certificatul energetic trebuie luat în calcul

Orice clădire nouă va trebui să nu piardă căldură deloc, iar investitorii vor fi obligaţi să analizeze, cel puţin, introducerea sistemelor verzi de energie în imobilele ce le vor ridica. Şi atunci când se renovează un imobil, proprietarii vor trebui să se gândească la montarea unui sistem verde e producere a energiei.

Nici o clădire nu va mai putea fi închiriată sau vândută fără certificat care să dovedească performanţa energetică, iar toate imobilele din România vor trebui înregistrate în banca de date privind eficenţa energetică. Şi dacă un privat decide să renoveze clădirea va fi obligat să ia în calcul şi să facă un proiect pentru introducerea unui sistem alternative de producere a energiei, potrivit unui proiect de lege privind performanţa energetică a clădirilor eleborat de specialiştii din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Guvernanţii spun că iniţiativa va "stimula activitatea de reabilitare termică a clădirilor, în scopu reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale". "Instituirea obligativităţii pentru investitori şi proiectanţi să ia toate măsurile ca, începând cu 31 decembrie 2020, clădirile noi să fie clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero", prevede proiectul. Executivul vrea să dea de lucru auditorilor energetici În expunerea de motive a proiectului se mai prevede că acest nou act normativ este necesar pentru ca auditorii energetici să aibă de muncă. "Va fi stimulată şi activitatea specialiştilor atestaţi ca auditori energetici pentru clădiri prin introducerea obligativităţii existenţei certificatului de performanţă energetică", se mai specifică în actul care este analalizat în prezent de Guvern. Cei care au construit după 1 ianuarie 2007-ar trebui să aibă certificat deja Potrivit legii, cei care au construit după 1 ianuarie 2007 ar trebui, teoretic, să aibă deja un certificat de performanţă energetică. Numai că,  mulţi nu şi l-au luat, iar mulţi inspectorii din primării, care ar fi trebuit să controleze,  închid ochii sau nu îşi fac treaba, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Dezvoltării. Totuşi ponderea acestora nu este atât de mare. Potrivit statisticilor, din totalul locuinţelor, peste 51% sunt construite înainte de 1970, adică sunt foarte vechi şi pierd multă căldură, astfel că ele consumă multă energie convenţională.  Fiecare clădire care va avea certificat energetic va fi încadrată într-o clasă energetică, de la A la G, A - însemnând eficienţă energeti că ridicată, iar G - eficienţă scăzută. Majoritatea clădirilor vechi de la noi sunt în clasele C şi D. Specialiştii avertizează că, din 2010, pe piaţă ar putea apărea spe culatorii, care să cumpere case nemodernizate, pentru a le revinde sau închiria după certificare, pe bani mai mulţi.