INTERVIU EVZ. Principesa Iordaniei: "Mă gândeam că ceea ce spun poate declanşa un război"

Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, vorbeşte într-un interviu acordat EVZ despre experienţa ei ca fost corespondent CNN la Bagdad, dar şi despre nevoia de cultură a iordanienilor.

Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, admiră dezvoltarea culturii în România şi crede că acesta este unul dintre domeniile unde schimburile cu Iordania ar trebui intensificate. Declarându-se "impresionată" de transformarea ultimelor două decenii, ea spune că Iordania trebuie să ia exemplul României în ceea ce priveşte importanţa acordată teatrului şi filmului.

Purtând un elegant costum alb şi atentă la fiecare frază pe care a rostit-o, Principesa Rym Al Ali s-a întâlnit ieri - în cadrul unei vizite organizate de Principesa Margareta, care este gazda ei în România - cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, cărora le-a împărtăşit din experienţa ei profesională. A fost corespondent CNN şi a lucrat pentru BBC şi Bloomberg.

EVZ: Aţi fost corespondent CNN în Irak şi povesteaţi despre experienţa aceea folosind expresia "sabie cu două tăişuri" pentru a ilustra felul în care presa s-a raportat la război. Ce aţi vrut să spuneţi exact prin această sintagmă? Rym Al Ali: Era vorba mai ales de felul în care eram percepuţi ca jurnalişti în acel context specific, în care simţeam că rolul meu este să îmi fac meseria. Însă, adesea, mă trezeam că eu, jurnalistul, nu mai sunt cel care pune întrebări, ci acela care trebuia să răspundă la ele. Oamenii mă întrebau cum pot eu, ca arab care lucrează pentru presa occidentală, să explic această intervenţie americană în Irak. Dar nu era rolul meu să fac asta, chiar dacă oamenii se aşteptau ca eu să vin cu explicaţii.

Situaţia era pe de-a întregul provocatoare şi faptul că eram jurnalist nu făcea decât să complice lucrurile. Trebuia să fiu mereu în alertă şi să nu uit care este rolul meu de jurnalist obiectiv, ceea ce era foarte greu din cauza contextului şi a întrebărilor irakienilor care voiau să ştie dacă este adevărat că americanii nu le pot aduce electricitate. Simţeam că oamenii au aşteptări aşa de mari de la noi. Şi ca jurnalist am simţit că rolul presei a fost pus la îndoială de câteva ori, mai ales că mass-media erau folosite pentru a justifica războiul. Şi eram sub multă presiune pentru că mergeam alături de inspectorii de arme din Bagdad. Apoi intram în direct şi primeam multe întrebări şi trebuia să fiu foarte atentă la ceea ce răspund. Mă gândeam mereu că ceea ce spun poate declanşa un război.

Am fost uimită că mulţi dintre colegii mei nu îşi puneau întrebări şi nu verificau informaţiile care veneau de la autorităţile americane. Dincolo de ceea ce credea fiecare despre Saddam Hussein, cred că, în termeni jurnalistici, era etic să cercetezi mai bine informaţiile. La asta mă refeream folosind expresia "sabie cu două tăişuri".

Salariile mici, provocarea pentru ziariştii iordanieni

Acum doi ani aţi înfiinţat Institutul Iordanian pentru Media, un centru de training pentru jurnalişti. Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă jurnaliştii iordanieni?Pentru unii dintre ei necunoaşterea limbii engleze este o problemă, mai ales că multe traininguri sunt în engleză şi prea puţine publicaţii se pot citi în arabă.

O altă problemă ţine de autocenzură, care apare în anumite cazuri. Dar cred că cea mai mare provocare constă în salariile mici pe care le primesc jurnaliştii (salariul mediu al unui jurnalist în Iordania este de 1.000 de dolari - n.r.). În anii trecuţi, unii ziarişti trebuiau să aibă două joburi ca să îşi poate întreţine familia şi aşa apăreau conflictele de interese.

Cum au schimbat "social media" rolul femeii în Iordania?Când vorbeşti despre femei sunt atât de multe lucruri pe care le au în comun, dincolo de cultura fiecărei ţări, încât mai degrabă îţi vin în minte asemănările, nu deosebirile. Unul dintre lucrurile bune pe care Maiestatea Sa le-a făcut în Iordania a fost să pună bazele unor centre de informare în afara capitalei - unde oricum oamenii au acces la mai multe şanse - care au adus acces la internet. Asta a provocat o schimbare, femeile având acces la informaţii şi la schimbul de idei.

Una dintre experienţele fantastice pe care le-am trăit a fost în deşert, aproape de graniţa cu Irakul. Acolo am văzut o femeie de 90 de ani care învăţase să folosească internetul şi căuta informaţii despre tribul său.

Văd din ce în ce mai multe femei care sunt active şi care petrec timp pe internet şi comunică. Urmăresc Twitterul. Mai ales că din ce în ce mai multe femei lucrează în diverse medii şi este mereu o plăcere să vezi ce gândesc. "Social media" le ajută să rămână cu mintea deschisă. "Oamenii mă întrebau cum pot eu, ca arab care lucrează pentru presa occidentală, să explic această intervenţie americană în Irak."RYM AL ALI, Principesa Iordaniei

PLEDOARIE PENTRU FILM

"Avem moduri diferite de a spune poveşti"

Aţi luat parte la deschiderea Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. De asemenea, aţi avut un intens program cultural de-a lungul vizitei în România. În ce domenii vreţi să intensificaţi legăturile dintre Iordania şi România? Mai ales în cinema. Voi aveţi aşa o şcoală bună de film în România! Viaţa culturală aici este mai vie ca în Iordania, chiar dacă şi noi am mai înfiinţat recent o şcoală de film în afara capitalei. Ne-ar prinde bine să ne dezvoltăm mai mult în direcţia asta. Mi-ar plăcea ca mai mulţi români să vină în Iordania, mai ales că sunt mulţi studenţi iordanieni care vin în România la studii.

Revenind la film, cred că am putea intensifica schimburile şi din perspectiva faptului că avem moduri diferite de a spune poveşti şi putem învăţa unii de la alţii. Cultura face parte din vieţile noastre şi îmi doresc să joace un rol cât mai important în fiecare societate. Oamenii cred că este un lux, dar nu este.

Ce v-a impresionat în vizita dv. în România? Sunt impresionată de schimbările care au avut loc în România după căderea comunismului, mai ales că ştiu că nu e uşor să faci trecerea de la o stare de spirit la alta.

CV

Rym, jurnalista devenită prinţesă

Fostă jurnalistă şi corespondent al CNN în Bagdad, Rym - născută Brahimi, în 1969, în Egipt - s-a căsătorit acum şapte ani cu prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, cel de-al patrulea băiat al Regelui Hussein al Iordaniei. Principesa este fiica fostului ministru algerian al afacerilor externe, Lakhdar Brahimi, care i-a asigurat o educaţie aleasă în Franţa şi Marea Britanie.

Deşi părinţii ei s-au opus carierei jurnalistice, Rym Al Ali a început să muncească în presă la BBC, a continuat la UPI, Dubai TV, Bloomberg, Radio Monte Carlo pentru Orientul Mijlociu şi apoi a ajuns la CNN, unde a fost corespondent în Irak în timpul războiului.

Acum doi ani, Principesa Iordaniei a înfiinţat Institutul Iordanian pentru Media, un centru de excelenţă pentru jurnaliştii din lumea arabă. Anul acesta, 20 de jurnalişti, dintre care 16 femei, urmează cursurile de perfecţionare oferite de institut.

Comentariile vor fi moderate!