Departamentul american de Stat a publicat marti raportul sau anual privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial in 2006, relateaza Reuters, care prezinta principalele state acuzate de Washington ca incalca aceste drepturi.
IRAK
Violente interconfesionale, acte de terorism si rabunare din partea unor grupuri armate, pe fondul criminalitatii si eforturilor guvernamentale de a stabili si mentine legea.
"Pe de-o parte, grupurile predominant sunnite cum ar fi reteaua al-Qaida din Irak, membri ai fostului regim Baas, si insurgentii care s-au angajat in lupte de gherila s-au opus Guvernului si au avut ca tinta comunitatile siite", potrivit raportului.
"Militiile siite, care au anumite legaturi cu fortele irakiene de securitate (FIS), au avut ca tinta sunnitii si au desfasurat operatiuni de rapire", se arata in acest raport.
PAKISTAN
In pofida deciziei presedintelui Pervez Musharraf de orientare spre o tranzitie democratica si "moderatie luminata", performantele Pakistanului privind respectarea drepturilor omului sunt foarte slabe. Fortele de securitate constinua sa comita crime extrajudiciare, iar tortura si arestarile inadecvate raman un lucru obisnuit. Si nivelul coruptiei se mentine la un nivel foarte ridicat.
RUSIA
Rusia se confrunta cu o centralizare continua a puterii, inclusiv cu amendamente la unele legi electorale si o noua legislatie pentru partidele care acorda Guverului competente extinse pentru a investiga, limita si chiar suspenda anumite formatiuni politice.
Alaturi de o Duma de Stat permisiva si coruptie, presiunile politice asupra sectorului judiciar si restrictiile impuse anumitor organizatii neguvernamentale si presei, au ca urmare o erodare a responsabilitatii Guvernului.
AFGANISTAN
Chiar daca Afganistanul a inregistrat importante progrese in domeniul drepturilor omului de la inlaturarea de la putere a regimului taliban, performantele sale raman inca slabe.
"Performantele inregistrate in domeniul drepturilor omului au ramas foarte slabe", se arata in acest studiu, in legatura cu Afganistanul. "Au existat informatii privind anumite cazuri de arestari si detentii arbitrare, crime extrajudiciare, tortura si conditii precare in inchisori", adauga textul.
COREEA DE NORD
Coreea de Nord a ramas in 2006 unul dintre cele mai izolate si opresive regimuri. Puterea controleaza aproape toate aspectele vietii cotidiene, incalcand dreptul la libertatea de expresie, libertatea presei sau de asociere, restrictionand drepturile muncitorilor.
Intre 150.000 si 200.000 de persoane, printre care detinuti politici, au fost incarcerate in centre de detentie, multe dintre ele murind ca urmare a tratamentului dur la care au fost supuse, a inanitiei sau bolilor.
MYANMAR
Guvernul militar din Myanmar a recurs la executii, violuri, tortura, detentie arbitrara si stramutarea fortata a unor sate intregi, in special formate din minoritati etnice. Detinutii au fost supusi la abuzuri si expusi unor conditii dure, inumane.
IRAN
Guvernul iranian a incalcat in mod flagrant libertatea de expresie si asociere, intensificand lupta impotriva disidentilor, ziaristilor si reformistilor, prin tortura, detentie arbitrara, disparitii, folosirea fortei si respingerea proceselor publice.
ZIMBABWE
Guvernul Mugabe din acest stat a continuat sa incalce drepturile omului, pe fondul coruptiei.
CUBA
Cuba, prezidata temporar de Raul Castro, a continuat sa incalce toate drepturile cetatenesti, printre care dreptul fundamental de a schimba Guvernul, sau de a critica revolutia si liderii ei.
CHINA
Carentele Guvernului chinez au crescut in anumite domenii in 2006, fiind semnalate mai multe cazuri de hartuire, detentie si intemnitare a activistilor religiosi si politici, a unor jurnalisti sau scriitori, care au incercat sa-si exercite drepturile, in conformitate cu legea.