Prin ce se deosebeşte o ţigară obişnuită de una care se stinge singură

Pentru fumători, nu vor exista diferenţe de gust între o ţigară obişnuită, care este fumată astăzi în România, şi o ţigară cu tendinţă redusă de aprindere, spun producătorii de ţigări. Singura diferenţă va consta în tipul de hârtie utilizat pentru producerea ţigărilor, care ar urma să reducă numărul de incendii cauzate de ţigaretele aprinse.

Practic, testele de laborator au arătat că, în cazul noilor ţigări, este redus pericolul ca paturile sau mobilierul tapiţat să se aprindă din cauza unei ţigarete aprinse.

Spre deosebire de ţigaretele obişnuite, o ţigară cu tendinţă redusă de aprindere este produsă cu o hârtie prevăzută cu patru benzi subţiri de hârtie, asemenea limitatoarelor de viteză de pe străzi, care acţionează pentru încetinirea vitezei de ardere a ţigaretei, a explicat Gilda Lazăr, director corporate affairs JTI România, pentru EVZ.

Potrivit unei Directive a Comisiei Europene, începând cu data de 17 noiembrie 2011, în toate ţările membre ale Uniunii Europene vor putea fi puse în vânzare numai ţigări cu tendinţă redusă de aprindere, informează unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Ţigara cu tendinţă redusă de aprindere (RIP - Reduced Ignition Propensity) se stinge singură dacă nu este fumată activ, înainte să ardă pe întreaga sa lungime, explică reprezentanţii ANPC.

Discuţiile nu au la bază un act normativ Deşi ANPC a publicat un comunicat de presă în care anunţă consumatorii că, de pe 17 noiembrie, vor găsi în magazine numai ţigări cu tendinţă redusă de aprindere, aceste prevederi nu sunt publicate încă sub nicio formă în legislaţia românească, spun reprezentanţii industriei tutunului.

Astfel, apar mai multe probleme, printre care şi cea a ţigaretelor aflate pe stoc pe 17 noiembrie, când normele europene vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Practic, companiile de tutun plătesc taxele pentru ţigările care ajung pe rafturile magazinelor înainte ca produsele să fie vândute către consumatori. Iar dacă stocurile vor fi lichidate, aşa cum cere ANPC, ar însemna că statul ar trebui să returneze producătorilor taxele plătite pentru ţigaretele nevândute, avertizează Gilda Lazăr.