In 2008, statuia lui Carol I ar putea aparea in Piata Revolutiei, iar personajele lui Caragiale, in fata Teatrului National.
Bucurestiul va avea anul acesta mai multe monumente noi, dupa cum promit autoritatile. Potrivit datelor Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), in 2008, Piata Revolutiei il va „gazdui” pe Carol I, in pregatire este si un monument in Piata Alba Iulia, iar in fata Teatrului National va rasari „Caruta cu paiatele” lui I.L. Caragiale. In plus, in centrul istoric vor fi amplasate patru statui noi si va fi adusa „Lupoaica” de la Piata Romana.
„Caruta” soseste in mai
Grupul statuar „Caruta cu paiate”, reprezentandu-l pe dramaturgul I.L. Caragiale inconjurat de 12 dintre personajele sale, va fi inaugurat in luna mai, pe platoul din fata Teatrului National Bucuresti. „Caruta” este realizata de sculptorul Ioan Bolborea si pentru finalizarea acesteia municipalitatea ar putea sa mai acorde, in 2008, suma de 970.000 de lei noi.
De asemenea, pana la sfarsitul anului, ar putea fi dezvelita copia dupa statuia lui Carol I ce se afla in Piata Revolutiei. Pentru realizarea acesteia, in 2008 ar putea sa fie alocata suma de 7.620.000 lei. Statuia ecvestra originala, sculptata de croatul Ivan Mestrovici la comanda Regelui Carol al II-lea, a fost demontata si topita in 1948. Din bronzul obtinut a fost facuta statuia lui Lenin.
Potrivit lui Mihai Oroveanu, membru in Comisia Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii, cea care-si da sau nu avizul pentru proiectele de acest gen, locul recomandat pentru statuia lui Carol I nu este cel din Piata Revolutiei. „Noi am dat avizul pentru Piata Victoriei, tocmai pentru ca in Piata Revolutiei nu este un cadru potrivit, cu monumentul celalalt (n.r. - al lui Alexandru Ghildus, poreclit „teapa”)”, a precizat acesta. Florin Necula, directorul AMPT, a explicat insa ca, in momentul de fata se poate spune ca locul ramane cel de langa palat.
Tarani, domnitori si o lupoaica
Un alt proiect, aflat in stadiu de macheta intermediara, este monumentul „Marii Uniri”, propus pentru Piata Alba Iulia. Acesta ii apartine tot sculptorului Ioan Bolborea si reprezinta chipurile taranilor care au cerut independenta pe Campia Libertatii de la Blaj.
De asemenea, reprezentantii AMPT spun ca se vor concentra pe lacasurile de cult - pentru 2008, este in plan suma de 10 milioane de lei noi destinati refacerii unor biserici - si a centrului vechi. „Aici va aparea o statuie a lui Serban Voda, langa Hanul lui Manuc, si inca patru statui. De asemenea, va fi adusa pe Lipscani, la locul sau initial din 1907, „Lupoaica” de la Piata Romana”, a precizat Necula.
DIN NOU MUTATA
„Lupoaica” se intoarce pe Lipscani
Statuia „Lupoaicei” din Piata Romana va fi din nou mutata anul acesta. Este a patra oara cand ii este schimbata locatia. „Lupoaica” de la Romana a fost adusa in tara cu ocazia Expozitiei Nationale organizate in 1906, in Parcul Carol. A fost darul primariei de la Roma pentru autoritatile romane si a fost insotita de contele de San Martino. Din Parcul Carol a fost pusa in Piata Sfantu Gheorghe (fosta Piata Zarafi), care, dupa amplasarea „Lupoaicei”, se va numi Piata Roma.
In anul 1931, Lupoaica a fost dusa pe Dealul Patriarhiei, de unde a fost mutata din nou, in comunism, in Piata Dorobanti. De aici, a ajuns in Piata Romana, unde se afla si azi. Statuia nu mai este cea originala: atat „Lupoaica”, cat si Romulus si Remus, din bronz original, au fost furati in repetate randuri.