Primul zbor easyJet

Operatorul low-cost face economie si la hartie: doar 2% dintre tichete sunt tiparite, restul fiind rezervate in format electronic.

A doua companie low-cost ca marime din Europa, easyJet, s-a lansat ieri in Romania, efectuand prima cursa de pe Aeroportul Otopeni, cu destinatie Milano. Din octombrie, easyJet va opera in Romania alte doua zboruri: Bucuresti-Madrid si Bucuresti-Londra.

Cursa de Londra pare sa fie cea mai avantajoasa pentru oficialii companiei, care estimeaza ca vor transporta numai in primul an peste 100.000 de pasageri pe aceasta ruta si ca vor obtine astfel o cota de piata de 40% intre companiile care zboara spre Marea Britanie. Cursa de Milano, cu o frecventa de patru ori pe saptamana, le va aduce alti 75.000 de pasageri transportati intr-un an, iar cea de Madrid,  45.000. EasyJet va acoperi  6a din piata low-cost din Bucuresti.

Peter Voets, director de marketing pentru Elvetia si Europa de Est, a declarat ca peste doua saptamani, respectiv la inceputul lunii octombrie, compania va opera de pe aeroportul din Baneasa. „Ne vom intalni cu reprezentantii Aeroportului Baneasa pentru a discuta mai multe probleme legate de securitate, mai ales in ceea ce priveste pista.

Pasarile zboara foarte aproape de pista si exista riscul unor accidente, motiv pentru care le-am cerut reprezentantilor aeroportului sa rezolve aceasta problema”, a spus Voets. Zborul inaugural de ieri Bucuresti-Milano a avut o intarziere la plecare de peste 30 de minute din cauza aglomeratiei de pe Otopeni.

Bilete de 30 de euro

Pentru cele trei zboruri pe care le va efectua din Bucuresti, easyJet a propus preturi incepand de la 30 de euro. Astfel, pe destinatia Madrid, calatorii vor plati incepand de la 36,99 euro, iar pentru Milano, preturile vor incepe de la 29,99 euro. Pentru un bilet la o cursa de Londra, preturile promotionale vor fi de 36,99 euro. Pentru a putea oferi preturi accesibile, compania a hotarat sa ofere bilete in principal electronice. „Fiecare bilet tiparit costa o companie peste cinci euro”, a explicat Vets, care a adaugat ca 98a dintre biletele oferite de companie sunt electronice.

In plus, companiile low-cost au costuri cu 57% mai reduse decat cele clasice, potrivit oficialului easyJet. In 2006, transportatorii low-cost au ocupat 26% din piata companiilor aeriene, iar pentru 2010 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 33%. Compania low-cost a fost infiintata in 1995, cu o investitie de cinci milioane de lire (7,25 milioane de euro) si 20 de angajati.

Primul zbor al easyJet a fost operat pe 10 noiembrie 1995. Din noiembrie 2000, easyJet a fost listata la Bursa din Londra, iar  in 2002, compania, in cooperare cu Go, o fosta subsidiara a British Airways, a creat prima mare companie low-cost din Europa. Flota easyJet este formata  din 137 de  avioane Airbus 319 si Boeing 737, majoritatea livrate in aprilie 2005. EasyJet zboara in prezent de pe 75 de aeroporturi din 23 de tari.