Primul venit, primul vaccinat antigripal

Medicii de familie sunt asaltaţi de persoane dornice să se vaccineze. Imunizările au început de luni şi vor dura până la sfârşitul acestui an.

Românii, majoritatea pensionari, s-au grăbit să se vaccineze împotriva gripei încă din primele zile de la începerea campaniei.

Deşi doctorii au primit doar de luni vaccinurile antigripale de la Autorităţile de Sănătate Publică, mulţi dintre ei au terminat aproape jumătate din cantitate. „Primul venit, primul servit“ a fost regula după care s-au făcut vaccinările.

Între 50 şi 100 de doze pe medic

În jur de 4 milioane de români încadraţi în categoria de risc vor fi vaccinaţi gratuit în acest an împotriva gripei.

Prioritate au copiii cu probleme de sănătate, persoanele infectate cu HIV, adulţii cu afecţiuni pulmonare sau cardiovasculare, personalul medical şi bătrânii de peste 65 de ani. „Într-o zi am imunizat 15 pacienţi“, explică doctorul de familie Cristian Sever Oană, de la Policlinica „Sf. Mina“ din Capitală. Pentru prima etapă de vaccinare, acesta a primit 100 de vaccinuri.

„Numărul vaccinurilor trimise fiecărui medic în parte a fost decis de autoritatea de sănătate publică, în funcţie de gravitatea bolii pacienţilor înscrişi pe listă. Eu am pe liste mulţi copii şi bătrâni, de aceea am primit mai mult. Colegi de-ai mei au primit şi 50 de doze“, precizează doctorul Oană.

Vaccinări pe bază de selecţie naturală

Alina Constantin, medic de familie la Policlinica Drumul Taberei, se numă ră printre doctorii care au primit mai puţine vaccinuri - doar 50. Asta cu toate că majoritatea celor aproape 1.850 de persoane înscrise pe listă sunt bătrâni de peste 65 de ani, pe care este obligată să-i vaccineze.

„Nu voi reuşi să acopăr toţi pacienţii. Aşa că le fac vaccinuri în ordinea în care vin, să fie o selecţie naturală, pentru că mie mi-e greu să aleg cine face şi cine nu“, spune medicul.

Prima etapă de vaccinare se va încheia pe 5 noiembrie, dată la care medicii de familie vor primi alte vaccinuri. „Am fost anunţaţi că mai vin două tranşe de vaccinuri, dar nu ne-au spus câte“, susţine Doina Mihăilă, medic de familie la Policlinica Dorobanţi.

LA RISC „Imunizările nu se fac pentru toată lumea“.

În Capitală vor fi distribuite 170.000 de vaccinuri antigripale, iar în prima etapă au ajuns la medici 55.000. „Trebuie să se înţeleagă faptul că aceste imunizări nu se fac pentru toată lumea. Ţinta în acest an este vaccinarea a 20% din populaţie“, ţine să precizeze Adrian Neacşu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti.

Din 22 octombrie este planificată vaccinarea a un milion de persoane (copii cu boli cronice pulmonare sau cardiace, astm, 75% din adulţii cu boli cronice pulmonare sau cardiovasculare).

Din 5 noiembrie a fost planificată vaccinarea a 800.000 de persoane, printre care 25% din adulţii cu boli cronice şi personalul medical. Mai trebuie imunizaţi 1,4 milioane de români, şi anume cei de peste 65 de ani, adulţii cu diabet sau disfuncţii renale.