Primul venit, primul servit din fondurile pentru IMM

Primul venit, primul servit din fondurile pentru IMM

Mii de reprezentanti ai firmelor mici si mijlocii s-au inghesuit ieri sa-si depuna dosarele, in speranta ca vor obtine bani de la bugetul de stat pentru finantarea proiectelor lor.

Ieri a fost prima zi de inaintare a cererilor de finantare pentru opt dintre cele 13 programe derulate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

De dimineata, s-au format cozi atat la Bucuresti, cat si la oficiile teritoriale din Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Targu-Mures, Galati si Craiova.

Pericolul de a ramane fara niciun ban este mare, deoarece in aceste opt programe sunt pusi la bataie doar 45.600.000 lei, fiecare firma putand obtine cel mult 250.000 lei.

De altfel, pana la incheierea programului de depuneri de ieri au fost inregistrate 3.227 de dosare, in conditiile in care suma disponibila ajunge doar pentru a finanta doar 1.069 proiecte, potrivit consilierului Mariana Spranceana din cadrul ANIMMC.

Astfel, desi nu exista un termen-limita de depunere a dosarelor, cine nu si-a facut ieri drum pe la Agentia pentru IMM-uri aproape ca nu mai are rost sa se oboseasca astazi.

Programele care au demarat ieri ofera bani IMM-urilor pentru dezvoltarea exportului, servicii de consultanta, sustinerea mestesugurilor si artizanatului, certificarea sistemelor calitatii, rambursarea impozitului pe profitul reinvestit si participarea la targuri.

Ghiseul, la concurenta cu sistemul on-line

Principiul dupa care Agentia acorda fondurile este „primul venit, primul servit”. Din acest motiv, inca de saptamana trecuta, in unele orase au fost intocmite liste cu firmele care urmau sa depuna documentele, insa autoritatile nu au tinut cont de acestea.

Cu atat mai mult cu cat, din acest an, firmele isi pot depune actele on-line, utilizand Registrul Unic Electronic de inregistrare a dosarelor.

Pentru a obtine finantarea din aceasta sursa, IMM-urile nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat, iar obiectul principal de activitate trebuie sa fie productia de bunuri si/sau prestari servicii.

Dosarele care indeplinesc conditiile anuntate pentru fiecare program vor primi, in ordinea inregistrarii, banii ceruti, sub forma decontarii facturilor.

Alte centre, aceeasi „bataie” IASI: Un delegat cu 89 de proiecte

La Iasi, peste 30 de mici intreprinzatori si-au petrecut Noaptea de Inviere in fata filialei locale a ANIMMC. Primul dintre ei s-a asezat la rand inca de saptamana trecuta, de joi noaptea.

Cele mai multe proiecte depuse de un singur delegat au fost in numar de 89. Reprezentantii IMM-urilor iesene au convenit impreuna cu cei inscrisi pe lista de asteptare ca o persoana sa depuna maximum 15 proiecte. (Cezar Padurariu)

CLUJ: Inghesuiala din prima zi de Paste

Peste 200 de intreprinzatori din judetele Cluj, Neamt, Harghita si Sibiu si-au depus ieri la Cluj-Napoca, la primele ore ale diminetii, dosarele pentru obtinerea de finantare destinata IMM-urilor.

„Am venit de la 7.00 dimineata si deja peste 150 de oameni ne asteptau in fata institutiei. Din cate am inteles, coada s-a facut de duminica seara”, ne-a declarat directorul Oficiului teritorial Cluj-Napoca, Mircea Mihestean. (Raluca Crisan)

Ne puteți urmări și pe Google News