Primul reality- show cu roboti

Timp de patru ani, 60 de microroboti vor trai impreuna, iar savantii ii vor urmari non-stop pentru a vedea cum se descurca.

Cercetatorii de la Universitatea scotiana Albertay vor efectua un experiment unic, menit sa releve modul in care diferite culturi interactioneaza in cadrul societatii.

Vor fi in stare sa coopereze intre ei? Vor intra in conflict? Se vor ajuta reciproc sau se vor ignora? Cine se va impune in fata celorlalti? Cam aceleasi intrebari pe care si le pun de regula producatorii show-urilor de tip Big Brother ii preocupa acum pe oamenii de stiinta de la Albertay University din Dundee.

Cultura artificiala

Pentru prima oara in istorie, un experiment psihologic nu va mai fi desfasurat pe oameni sau pe animale, ci pe roboti miniaturali. Un proiect unic, la care vor participa alte cinci institutii britanice, si destul de scump, costurile fiind estimate la un milion de euro. Finantarea va fi asigurata de Engineering and Physical Sciences Research Council.

Rezultatele ar putea fi imprevizibile, iar beneficiile stiintei - uriase, sunt de parere oamenii de stiinta. Acest reality-show stiintific va fi difuzat pe un site de internet si va fi deschis tuturor curiosilor.

Impartiti pe categorii, robotii vor fi programati pentru a interactiona intre ei si pentru a schimba informatii. Cercetatorii cred ca subiectii acestui experiment se vor vor studia si se vor imita reciproc, modificandu-si comportamentul in timp. „Desigur, comportamentele care se vor dezvolta ulterior nu vor fi umane, ci robotice”, crede biologul John Crawford.

Publicatia italiana „Focus” anticipeaza ca interpretarea gesturilor si reactiilor microrobotilor va fi foarte dificila. „Unul dintre elementele-cheie ale studiului este identificarea si interpretarea noilor scheme de comportament pentru a dovedi astfel nasterea unei „culturi robotice”„, a declarat biologul John Crawford pentru BBC.

Cum gandesc robotii

Experimentul va fi impartit in doua etape: mai intai, cercetatorii vor lasa robotii sa interactioneze intre ei, apoi le vor imbunatati structurile de procesare pentru a le permite sa invete si sa cunoasca mai mult. Aceasta faza va dura cateva luni, pana cand robotii vor dezvolta un comportament care nu facea parte din programarea lor.

Daca vor ajunge la acest rezultat, savantii vor reusi sa demonstreze o teza fundamentala pentru toate scenariile SF, de la cartile lui Asimov pana la seria „Razboiul stelelor”. Aceea ca robotii pot gandi singuri, cu „mintea” lor.

Ingrijorare

Evolutia inteligentei artificiale sperie savantii

> Savantii sunt ingrijorati de folosirea sistemelor de gandire autonoma aplicate in alte domenii. Roboticienii considera ca, pe masura ce devin autonome, masinile pot avea un impact negativ in sectoare foarte importante de activitate umana, cum ar fi securitatea si sanatatea. Alte domenii de risc sunt considerate cercetarea spatiala si nanotehnologia.

> Cercetatorii au temeri in ceea ce priveste extinderea roboticii in domeniul militar. Compania Samsung a dezvoltat o santinela robotizata, menita sa pazeasca frontiera dintre Coreea de Sud si cea de Nord. „Daca un robot autonom ucide pe cineva, a cui e vina?”, intreaba profesorul Alan Winfield, de la University of West England.

> Profesorul Noel Sharkey, de la Universitatea din Sheffield (Marea Britanie), spune ca trecerea robotilor de la sarcinile militare la cele civile va crea si mai multe probleme, iar profesorul Owen Holland, de la University of Essex, crede ca, in viitor, robotii ar putea solicita aceleasi drepturi civile ca si oamenii.

> Impreuna cu mai multe grupuri de cercetatori si futurologi, guvernul britanic a redactat un proiect al drepturilor robotilor, de 246 de pagini, care a provocat vii dezbateri in randurile teoreticienilor.