Primul pictor venetian care a cucerit Londra

"Canaletto in Anglia" este cel mai recent vernisaj cu opere ale pictorului venetian Antonio Canaletto.

Expozitia este deschisa pana pe 15 aprilie la Galeria de Pictura Dulwich din Londra. Cunoscut inca de la inceputul anilor 1720, Antonio Canaletto ajunsese sa aiba o reputatie internationala, fiind considerat cel mai renumit peisagist venetian din acea perioada.

La jumatatea lui 1740, razboiul austriac de succesiune a facut ca numarul turistilor britanici in Venetia sa scada, ceea ce l-a determinat pe Canaletto sa plece la Londra pentru a fi mai aproape de cumparatorii sai.

Arta urmeaza banii

In 1746, Antonio Canaletto a parasit orasul natal, Venetia, pentru a se stabili la Londra, unde cariera sa artistica a fost relansata. Capitala Angliei il fascina, motiv pentru care majoritatea picturilor sale reprezinta panorame asupra celor mai importante zone ale orasului. Canaletto a dezvoltat o pasiune pentru cartierele aristocratice de la periferia londoneza, dar si pentru castelele medievale din Regat.

Expozitia inaugurata la Galeria Dulwich nu reprezinta numai ca un tribut adus artei, ci si istoriei. Picturile lui Canaletto constituie documente prin care generatia actuala isi poate face o imagine asupra capitalei britanice din perioada 1746-1755.

Tablourile infatiseaza orasul reconstruit dupa marele incendiu si surprinde cladiri imaculate ori parcuri tinere. Un astfel de exemplu este "Orasul vazut din terasa Casei Somerset", care prezinta o Londra exotica, asemanatoare Istanbulului.

In contrast cu opera lui William Hogarth, un pictor contemporan de-al sau, Canaletto isi alegea zonele mai pitoresti ale orasului englez, pe care obisnuia sa le idealizeze.

Acest lucru il facea mai ales pentru ca cei carora le vindea lucrarile doreau sa scoata in evidenta similitudinile existente intre "republica comerciala" Venetia si Imperiul Britanic in revenire.

Imaginea istoriei

Picturile lui Canaletto care infatiseaza Parcul St. James redau realitatea vremii respective la fel de fidel precum fotografiile. Parcul este surprins intr-o dimineata de primavara din 1749, cu personaje imbracate in verde, rosu, galben sau roz. Tabloul imortalizeaza plimbarea domnitelor si domnilor, printre soldati, copii, cersetori sau doici.

Una dintre particularitatile lucrarilor lui Canaletto o reprezinta mentinerea momentului zilei si al anotimpului pentru fiecare pictura. Intr-unul dintre tablourile sale, artistul accentueaza trecerea timpului lasand razele soarelui in partea stanga si umbrele in cea dreapta. Aceasta dispunere a luminii, orice privitor isi poate da seama ca este vorba de un inceput de zi, intrucat soarele nu se afla inca pe cer.

Un alt aspect asupra caruia criticii de specialitate atrag atentia este iluzia pe care Canaletto a reusit s-o creeze prin tablourile sale.

Despre "Orasul vazut din terasa Casei Somerset" si "Orasul Westminster vazut din terasa Casei Somerset", acestia sustin ca dau impresia ca artistul chiar s-ar fi aflat pe acea terasa si a desenat ceea ce a vazut de acolo.

Un artist original

Despre Canalettlo se spune ca i-a placut sa se joace cu spatiile. In tabloul "Orasul vazut printr-un arc al Podului Westminster", el face vizibila goliciunea cerului prin adaugarea unui element surprinzator, care "umple" spatiul din dreapta picturii.

Expozitia din Londra cuprinde nenumarate lucrari similare, in care nu toate lucrurile sunt ceea ce par la prima vedere si in care obiectele-cheie releva lumea vazuta de Canaletto si transpusa intr-un mod original pe panza.

PROFIL

Cine a fost Antonio Canaletto

> Pictorul s-a nascut in Venetia, la 28 octombrie 1697,  si a murit la 19 aprilie 1768.

> Pe numele sau adevarat Giovanni Antonio Canal, artistul a fost fiul pictorului Bernardo Canal.

> La inceputul carierei realiza picturi dupa scene de teatru, insa in mediul artistic a ramas cunoscut ca peisagist.

> Prima sa opera este considerata a fi "Capriciul arhitectural" (1723).

> Canaletto si-a vandut majoritatea lucrarilor britanicilor instariti care ajungeau in Venetia.