Primul oraș plutitor din lume. Proiectul SF va schimba fața planetei

Sursa: oceanixcity.com

Primul oraș plutitor din lume va fi construit în largul coastelor Coreei de Sud până în 2025, ca o modalitate pentru ca omenirea să supraviețuiască creșterii nivelului mării, au anunțat liderii proiectului.

Susținut de ONU, orașul plutitor, construit în largul coastei orașului Busan, va fi „o infrastructură rezistentă la inundații”, formată din mai multe insule create de om care se vor ridica odată cu marea pentru a elimina riscul de inundații.

Orașul autosuficient va genera electricitate de la panourile solare din vârful clădirilor, își va produce propria hrană și apă proaspătă și va transporta locuitorii între insule cu ajutorul unor bărci futuriste.

De asemenea, ar putea rezista la dezastre naturale, inclusiv inundații, tsunami și uragane de categoria 5, deoarece platformele sale plutitoare vor fi ancorate de fundul mării.

Acord istoric

Construcția orașului plutitor, al cărui cost este estimat la 200 de milioane de dolari (150 de milioane de lire sterline), va începe în curând datorită unui „acord istoric” semnat de orașul metropolitan Busan din Republica Coreea, UN-Habitat și de proiectanții Oceanix din New York.

Rămâne neclar dacă rezidenții vor trebui să plătească pentru a locui acolo sau cât ar putea costa chiria. MailOnline a contactat Oceanix pentru informații suplimentare.

Compania a declarat că încă se lucrează „pentru a determina cine vor fi rezidenții și cum vor fi selectați”.

Sursa: oceanixcity.com

De asemenea, locația exactă a „prototipului” insulei plutitoare nu a fost încă stabilită, deși, potrivit Oceanix, chiar în largul portului Busan North Port este o opțiune probabilă.

„Orașele plutitoare durabile fac parte din arsenalul de strategii de adaptare la schimbările climatice pe care le avem la dispoziție. În loc să ne luptăm cu apa, haideți să învățăm să trăim în armonie cu ea”, a declarat Maimunah Mohd Sharif, director executiv al UN-Habitat.

„Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm soluții de adaptare la schimbările climatice și soluții bazate pe natură prin intermediul conceptului de oraș plutitor, iar Busan este alegerea ideală pentru desfășurarea prototipului”.

Dietă bazată în principal pe plante

Fiecare insulă va avea o formă hexagonală și va conține un strat de calcar care este de două-trei ori mai dur decât betonul, dar care va continua să plutească, potrivit Business Insider.

Cuștile de sub fiecare platformă ar putea fi folosite pentru a păstra scoici, alge sau alte fructe de mare, în timp ce deșeurile provenite de la pești ar putea fi folosite pentru a fertiliza plantele.

Locuitorii vor trebui să trăiască dintr-o „dietă bazată în principal pe plante”, spune Oceanix, ceea ce va reduce presiunea asupra spațiului, energiei și resurselor de apă.

Produsele organice vor fi cultivate în mod eficient în sisteme aeroponice și aquaponice, completate de ferme tradiționale în aer liber și sere.

Aeroponica presupune cultivarea plantelor într-un mediu de aer sau de ceață, fără a folosi solul, în timp ce aquaponia presupune cultivarea plantelor și creșterea peștilor cu ajutorul bacteriilor benefice.

Construcția orașului va acorda prioritate materialelor de proveniență locală, inclusiv bambusul care crește rapid și care are o rezistență la tracțiune de șase ori mai mare decât cea a oțelului și o amprentă de carbon negativă.

Toate structurile construite în oraș vor fi menținute sub șapte etaje pentru a crea un centru de greutate scăzut și pentru a rezista vântului, potrivit Oceanix.

Verile în Busan sunt adesea fierbinți și umede, astfel încât acoperișurile clădirilor vor maximiza zonele umbrite din interior, oferind confort și costuri de răcire mai mici, maximizând în același timp suprafața acoperișului pentru captarea soarelui.

Ar putea găzdui până la 10.000 de locuitori

Dimensiunea orașului nu a fost încă decisă, dar satele mai mari, care acoperă 75 de hectare, ar putea găzdui până la 10.000 de locuitori, estimează Oceanix.

Orașul va include, de asemenea, o piață publică, o piață și „centre pentru spiritualitate, învățare, sănătate, sport și cultură”, adaugă Oceanix, care se pare că este în discuții cu cel puțin alte 10 guverne pentru a construi mai multe orașe plutitoare.

Sursa: oceanixcity.com

Costul întregului proiect este estimat în prezent la 200 de milioane de dolari, dar acesta ar putea crește în funcție de materiale și de designul final, care poate fi modificat, relatează Business Insider.

„Având în vedere schimbările complexe cu care se confruntă orașele de coastă, avem nevoie de o nouă viziune în care este posibil ca oamenii, natura și tehnologia să coexiste”, a declarat primarul orașului Busan, Park Heong-joon.

Amenințarea creșterii nivelului mării

„Nu există un loc mai bun decât Busan pentru a face primul pas spre așezări umane durabile pe ocean, construite cu mândrie de Coreea pentru lume”.

Potrivit liderilor de proiect, creșterea rapidă a populației urbane împinge oamenii mai aproape de apă, ceea ce duce la creșterea costurilor locuințelor și la excluderea celor mai sărace familii.

La fel ca multe orașe de coastă, Busan este amenințat de creșterea nivelului mării și de inundații, care pot distruge infrastructuri în valoare de miliarde de dolari și pot forța milioane de refugiați climatici să își părăsească locuințele.

Doi din cinci locuitori ai lumii trăiesc la o distanță de aproximativ 60 de mile de coastă, iar 90% din megaorașele din întreaga lume sunt vulnerabile la creșterea nivelului mării.

'Creșterea nivelului mării este o amenințare formidabilă, dar infrastructura plutitoare sustenabilă poate contribui la rezolvarea acestei catastrofe iminente', au declarat cofondatorii Oceanix, Itai Madamombe și Marc Collins Chen.

'Suntem entuziasmați să facem istorie împreună cu Busan și UN-Habitat în deschiderea următoarei frontiere a umanității'.