Primul lucru făcut de Ceaușescu după ce a preluat puterea. E de necrezut

Nicolae Ceaușescu: Sursa foto: Arhiva EVZ

Arhivele Naționale ale României au publicat recent diploma de bacalaureat a lui Nicolae Ceaușescu. Aceste documente includ și probele pe care le-a susținut la acest examen. Fostul dictator comunist a dat bacalaureatul la vârsta de 47 de ani. Se întâmpla în noiembrie 1965, la opt luni după ce a preluat puterea în România.

Ceaușescu a obținut nota 10 atât la limba română, cât și la matematică. Aceste detalii sunt prezentate într-o postare pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale. „Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc”, se arată în postare.

Nicolae Ceaușescu a dat BAC-ul la 47 de ani

În această postare sunt prezentate diploma de bacalaureat, probele scrise la română și matematică, dar și o cerere adresată „tovarășului ministru al Învățământului” de către Ceaușescu. Prin această cerere, el a solicitat „susținerea examenelor de echivalare a studiilor”.

La examenul de limba română, Ceaușescu a avut de rezolvat subiecte precum „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. În comentariul său despre Alecsandri, Ceaușescu a scris: „În istoria literaturii românești, Vasile Alecsandri, care a desfășurat o vastă și multilaterală activitate literară, ocupă un loc de frunte”. Această lucrare a fost notată cu 10.

La proba de matematică, Ceaușescu a susținut, de asemenea, un examen care i-a adus nota maximă. Aceste documente au fost făcute publice de Arhivele Naționale și sunt disponibile pe pagina lor de Facebook.

Documentele au fost integrate în „Colecția Nicolae Ceaușescu”, care este păstrată de Arhivele Naționale. „Documentele vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, se mai precizează în postare.

Povești inedite despre dictator

Publicarea acestor documente oferă o perspectivă importantă asupra vieții educaționale a lui Nicolae Ceaușescu. Ele arată nivelul educației pe care l-a atins fostul dictator și reflectă contextul în care acesta a obținut bacalaureatul.

În contextul actual, tot mai mulți politicieni ajung să susțină examenul de Bacalaureat la vârsta maturității. Fie din lipsa unei educații complete în tinerețe, fie din dorința de a-și legitima cariera politică.

Primarul Sectorului 3 a susținut examenul de Bacalaureat la 31 de ani. Ulterior, s-a înscris la două facultăți: Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional la Universitatea Româno-Americană. Negoiță a reușit să termine ambele facultăți cu succes.

Aceasta este doar una dintre părțile mai puțin cunoscute ale vieții fostului dictator comunist.

Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, publicată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, reprezintă o lectură esențială pentru cei interesați de istoria comunismului în România. Scrisă de istoricul Toma Roman Jr., această lucrare oferă o perspectivă inedită asupra regimului Ceaușescu.

Bazată pe interviuri cu figuri importante ale vremii, cartea dezvăluie detalii neștiute despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Pentru a descoperi mai multe despre comploturile, trădările și intrigile din acea epocă, puteți achiziționa această lucrare accesând linkul: edituradecarte.ro.