Primul interviu cu urmașul lui Mărmureanu: „Marele cutremur? Va veni! Cât de mare, e o problemă!” | VIDEO

Nu-i place pe sticlă, că e inginer. Rolul de "primadonă seismică" pare dat pe viaţă lui Gheorghe Mărmureanu.

Urmaşul legendarului Gheorghe Mărmureanu la şefia Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, un oltean stabilit la Măgurele, spune că INFP-ul poate anunţa un cutremur cu 30 de secunde înainte de primele efecte. Doar că nu-l ia nimeni în seamă.

Verdictele, la condiţional-optativ, ale fostului şef bagă lumea în sperieţi. În ultima sa declaraţie, Mărmureanu spunea că, anul ăsta, e posibil să se producă un cutremur de şase-şapte grade Richter. Ionescu, intrat în INPF, acum 22 de ani, ca simplu muncitor a şi ajuns director general, zice: "Nu pot să-l opresc să declare ceva...!". "Nu ies, că-s inginer!"

La întrebarea care sunt cele mai autorizate voci în seismologia românească, Constantin Ionescu zice că acestea sunt el şi Mircea Radulian, directorul ştiinţific. Pe "sticlă", cea mai frecventă apariţie e, însă, a guru-ului cutremurelor, Mărmu­rea­nu, pensionar şi director onorific al INPF: "Nu ies..., că-s inginer. Noi facem, nu vorbim! Domnu’ Mărmu­reanu e familiarizat cu media, aşa zic io...", se scuză ca la grădiniţă dom’ director.

Cică Mărmureanu e presat de presă

Sunt ciclice cutremurele din Vrancea? "Nu sunt! Unii ziceau că-s la 35 de ani. Lumea a adunat din ’40, până în ’77… ", spulberă mitul ciclicităţii Constantin Ionescu.

Vine sau nu marele cutremur? "Va veni! Când şi cât de mare, e o problemă... O predic­ţie e să spui şi locu’! Noi suntem fericiţi, ştim! Opiniile sunt diferite de la un cercetător la altul!", îl menajează directorul Ionescu pe mentorul său.

Cât de mare va fi?

"N-ai cum să evaluezi, că va fi de şase sau şapte! În zece ani, Vrancea va produce un cutremur de peste şase grade". Ultimul a fost în 2006.

Mărmureanu spunea că nu va fi unul mare până în 2020. Din nou, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, îl protejează pe guralivul său înaintaş: "Când era încolţit de jurnalişti se enerva şi zicea: «Da, dom’le! Va fi unu’ de nu-ştiu-câte grade»!". "La un seism ca cel din ’77, pagubele materiale vor fi mai mari ca atunci. Din punct de vedere al victimelor e greu de contorizat!" Constantin Ionescu, Director general al INFP

ALERTĂ 

Un cutremur poate fi anunţat cu 30 de secunde înainte! SMS-ul reprezintă cea mai la îndemână soluţie

"În jumătate de minut se pot alerta oamenii, dacă se im­plementează serviciul de alarmare!", vesteşte cel mai important seismolog al ţării. "Da’ e o chestie cu dus-întors. Poţi să creezi panică. Pot fi alarme false generate de evenimente nepre­văzute…", avertizează asupra riscurilor noul şef al INPF.

"Primele instituţii aver­tizate sunt cele din domeniul nuclear, cu excepţia centralei de la Cernavodă, ce are un sistem propriu de avertizare. Nici preşedinţia nu e anunţată...!". Populaţia nu e educată pentru o avertizare seismică!

Ca să beneficieze cât mai multă lume de potenţialele aver­tizări, INPF ar trebui să se asocieze cu o firmă de teleco­mu­ni­ca­ţii: "Să transmită sem­­­na­­lul şi să răspundă de mentenanţa «terminalelor»! Pă­­re­rea mea e că e ieftin. Pentru populaţie ar fi sms-urile, iar pentru smartphone, aplicaţii!". Ideea e că populaţia nu e educată să reac­ţioneze la alarmă. "Ar trebui să fie un clip zilnic, cu rol educa­tiv, difuzat la TV. Cum era ăla, că dacă mănânci nu-ştiu-ce, te în­graşi!", e părerea seismologului. "S-a cam pripit Mărmureanu că a pronunţat cifre!"

În ultima sa declaraţie, Gheorghe Mărmureanu spune: "Este posibil să avem, în acest an, un cutremur de şase-şapte grade pe scara Richter!". Evident, a făcut vâlvă. Directorul Ionescu e vizi­bil încurcat: "Nu putem elimina posibilitatea, dar fără să-i ştim magnitudinea. Io zic că s-a cam pripit domnu’ Mărmureanu că a pronunţat cifre! Nu pot să-l opresc să spună ceva. Am avut discuţii să se menţină o anumită deontologie… Da’ pe unii îi ia valu’!". În sala de monitorizare seismică, pe unul din zecile de monitoare rulează: "Mireasă pentru fiul meu". LECŢIA NECUVÂNTĂTOARELOR

Predicţia seismelor cu animale

Se spune că animalele simt cutremurele înainte ca ele să se producă. Aşa o fi, dar istoria recentă consemnează doar o singură predicţie realizată cu ajutorul necuvântătoarelor: "Chinezii au anunţat, în ’75, că vine un cutremur mare. Au fost monito­rizaţi şerpi, şobolani şi şoareci! Au fost salvate vieţi omeneşti. Câteva luni mai târziu, alt cutremur n-a mai fost prezis...", povesteşte Constantin Ionescu. Explicaţia pare simplă: "Animalele se obişnuiseră cu mişcările pământului în acea zonă".