Numărul persoanelor vindecate a depășit, sâmbătă, pentru prima oară de la declanșarea epidemiei, numărul bolnavilor infectați cu COVID-19, în Ungaria.
Vestea a fost transmisă de şeful Centrului de Urgenţă al Comandamentului Operativ însărcinat cu eforturile Ungariei de a combate coronavirusul, la o conferință de presă susținută online. Colonelul de poliție Tibor Lakatos a menționat că ”datele favorabile demonstrează că Ungaria, cetățenii țării și personalul sanitar au făcut totul pentru apărarea cu succes împotriva coronavirusului”.
Potrivit lui Lakatos, un număr de 1230 de persoane s-au înregistrat deja pentru aplicația de telefonie mobilă pentru controlul electronic al carantinei la domiciliu, numărul utilizatorilor activi fiind de 948. Doar în 239 de cazuri a fost nevoie de inspecție la fața locului.
Tibor Lakatos a spus că traficul la frontieră ”se desfășoară echilibrat”. Au fost deschise alte cinci puncte de trecere ale frontierei între Ungaria și România - Csengersima, Gyula, Vállaj, Nyírábrány și Battonya. Autoritățile din ambele țări au în vedere deschiderea și a altor puncte de trecere a frontierei comune pentru cei care tranzitează țara pe drumurile naționale.
La frontiera dintre Ungaria și Austria, cetățenii austrieci și ungari pot intra, de vineri, pe teritoriul Ungariei cu testul negativ de coronavirus (PCR) nu mai vechi de patru zile și nu trebuie să intre în carantină la domiciliu. Deocamdată numărul acestor persoane este destul de mic, măsură acordând un ajutor, în primul rând, cetățenilor ungari care doresc să se întoarcă acasă.
Tibor Lakatos a subliniat că regulile nu s-au schimbat de la aplicarea măsurilor de restricție, în ceea ce privește carantina la domiciliu. Cu alte cuvinte, cetățenii maghiari care se întorc acasă din străinătate sunt plasați în carantină la domiciliu pentru 14 zile.
Navetiștii care merg la muncă de partea cealaltă a graniței, precum și elevii nu trebuie să stea în carantină. De asemenea, nu vor fi plasați în izolare nici cei care se întorc acasă ca cetățeni ungari și pot dovedi cu acte medicale că s-au vindecat, respectiv că nu sunt contagioși, sau dacă în străinătate au fost 14 zile sub supravegere epidemiologică.
Sursa: RADOR