Primăvară normală, vară secetoasă

Primăvară normală, vară secetoasă

Temperaturile şi cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de valorile normale în următoarele şase luni ale anului, însă ne putem aştepta la perioade de secetă în iulie şi august, a declarat ieri directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

În prognoza prezentată ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Meteorologiei, directorul ANM a exclus posibilitatea unor inundaţii grave, ca acelea produse anul trecut în Moldova, arătând că, în medie, cantităţile de precipitaţii se vor situa „în limite normale”, respectiv de 40- 60 de litri pe metrul pătrat.

2009, un an bun pentru grâu

Seceta s-ar putea instala începând din luna iulie, când zonele din Lunca Dunării, sudul şi sud-estul ţării s-ar putea confrunta cu scurte perioade de caniculă. Acestea nu vor avea însă intensitatea şi durata celor din 2007, când s-au înregistrat recorduri de temperatură încă din luna ianuarie. Meteorologii se aşteaptă să fie un an extrem de bun pentru culturile de grâu, însă mai puţin pentru porumb.   Aprilie va aduce temperaturi normale pentru zonele estice, însă mai scăzute în restul ţării. Temperaturile maxime vor atinge 25 de grade C, iar minimele pot coborî la minus 5 grade C în depresiuni. Valorile maxime vor creşte la 30 de grade C în luna mai, însă nu şi în zonele sudice şi vestice, unde temperaturile vor fi sub normalul perioadei. Din iunie, în toată ţara se va observa o creştere treptată a temperaturilor peste valorile normale, tendinţă care se va accentua în lunile iulie şi august. Întrebat cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai, directorul ANM a explicat că aceste date vor putea fi aflate cu exactitate doar cu 10 zile înainte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sandu a anunţat în schimb lansarea unui program- pilot de prognoză a calităţii aerului, deja operaţional pentru zona Bu cureştiului. Acesta va face parte dintr-un sistem mai larg, la nivelul Europei, care va fi gata în maximum două luni. Potrivit lui Sandu, serviciile meteo pot face prognoze în caz de accident chi mic şi nuclear pentru a reduce impactul asupra populaţiei, stabilind din timp la ce oră poate ajunge un nor toxic deasupra teritoriului României.