Primarul Robert Negoiță, despre viziunea sa pentru viitor: „Sectorul 3 are o poveste“
- Dana Lascu
- 18 iunie 2015, 00:00
Modernizarea Bulevardului Unirii, reabilitarea termică a blocurilor sau eliminarea taxei pe gunoi sunt proiecte asumate de actuala administrație a Sectorului 3. Robert Negoiță crede, însă, că cea mai importantă realizare a sa de până acum este orientarea Primăriei către rezolvarea problemelor oamenilor
- Dana Alexandrescu: Președintele Portugaliei vizitează Sectorul 3 chiar astăzi. Ce veți discuta cu domnia sa?
- Robert Negoiță: Domnul președinte Anibal Cavaco Silva va vizita una din cele mai mari investiții portugheze din România care se află în Sectorul 3. În acest context, vom avea o discuție despre atragerea de investiții în sector. Este un moment important pentru vizibilitatea Sectorului 3 și pentru comunitatea locală. Încurajarea investițiilor și creșterea numărului de locuri de muncă sunt unele dintre preocupările esențiale pe care le am.
Uitați de băncuțe! Altele sunt prioritățile
- Când ați preluat mandatul, se vorbea foarte mult despre băncuțele scumpe din Sectorul 3. Acum?
- S-au schimbat foarte multe de atunci. Slavă Domnului, nu se mai vorbește despre băncuțe și nici despre cei care le-au comandat atunci! Astăzi, fondurile Primăriei sunt orientate către prioritățile sectorului.
- Ce s-a mai schimbat? Spuneți-mi un loc care arată cu totul altfel.
- Vă propun să vizitați, de exemplu, lacul din parcurile „Titan” și „Alexandru Ioan Cuza”. O baltă plină de noroi și de țânțari este, astăzi, un lac decolmatat, igienizat, pe care bucureștenii se pot plimba cu bărcuțele. Una din insule, Insula Pensionarilor, a fost amenajată. Toată această investiție a schimbat mult întregul spațiu. Dar sunt multe alte locuri despre care putem spune că, acum, îndeplinesc anumite standarde de civilizație.
Reabilitarea blocurilor, o prioritate
- Care e cel mai important proiect în acest sens?
- Sunt cel puțin două proiecte mari. Este vorba, în primul rând, despre reabilitarea termică a blocurilor din sector. O să vi se pară ciudat, dar a trebuit să luăm acest proiect aproape de la zero. În 2012, în Sectorul 3 nu exista aproape niciun bloc reabilitat termic. Astăzi, suntem prima unitate urbană ca ritm de reabilitare termică din ţară. Nu urmărim simpla anvelopare, ci regenerarea urbană a zonelor de blocuri. Vrem să scăpăm, în 4-5 ani, de tot griul comunist din sector. Am apelat la finanțare europeană, iar oamenii au înțeles repede că aceasta este soluția.
- Aveți în vedere doar reabilitarea blocurilor?
- Categoric, nu. Am inițiat un program de modernizare a școlilor. Până anul viitor, toate școlile din sector vor fi modernizate.
FOTO: Bulevardul Unirii, o zonă perfectă pentru promenadă
- Care este cel de-al doilea proiect?
- Probabil că ați trecut pe Bulevardul Unirii și ați observat schimbările. Am modernizat întreaga zonă cu fonduri locale, mizând pe reconfigurarea ei din punct de vedere urbanistic și comercial. Am rezolvat problema locurilor de parcare şi am refăcut radical aspectul estetic. Dorim să transformăm acest loc într-unul foarte popular și populat, în prelungirea Centrului Vechi.
- Una din problemele cele mai grave ale administrației publice locale este birocrația. Ce ați făcut pentru a optimiza activitatea Primăriei?
- Administrațiile locale sunt, în general, structuri învechite și destul de ineficiente. Trebuie să depui un efort consistent pentru a mișca lucrurile. Împreună cu experți ai administrației districtului Eimsbüttel din Hamburg, am făcut o evaluare a structurii administrative a Sectorului 3 și, în prezent, suntem în faza de implementare a unui program de reformare instituțională. Ideea este de a face din Primărie o instituție care lucrează efectiv și eficient pentru cetățeni, cu costuri mai mici.
Școală cu predare în limba germană
- Vreți o Primărie după model german...
- Sigur, ne-am dori așa ceva, deși nu este deloc simplu. Dar, pentru că tot ați menționat modelul german, aș vrea să amintesc că, în una din cele mai bune școli din țară, Școala nr. 195, am introdus predarea în limba germană. În plus, școala a fost în întregime modernizată.
- Una din primele măsuri pe care le-ați luat a fost să eliminați taxa pe gunoi. Ce efect a avut măsura, după acești trei ani?
- S-a dovedit a fi o măsură foarte bună, cu efecte pozitive pentru locuitorii din Sectorul 3. Practic, aproape 20 de milioane de euro au rămas, în fiecare an, în buzunarele oamenilor, fără ca Primăria să trebuiască să suporte întreaga cheltuială. Pentru mine, ca primar, curățenia este prima obligație. O altă măsură importantă a fost introducerea unui sistem nou, cu amplasament subteran și colectare selectivă, pentru strângerea gunoiului. Până la sfârşitul lui 2015 o să avem 250 de „pubele inteligente“, iar rezultatele se văd în eliminarea poluării sau împiedicarea împrăștierii deșeurilor. Am redus, de asemenea, costurile de mentenanță și ne-am apropiat de target-urile de reciclare asumate prin aderarea României la UE.
- Știu că la Casa Eliad funcționează centrul cultural al sectorului. Ce evenimente organizați?
- Sectorul 3 este una din cele mai civilizate zone ale Bucureștiului. Trebuie să răspundem unor nevoi culturale diverse. Sunt foarte multe evenimente organizate de centrul cultural, cum ar fi Zilele Multiculturalității sau Festivalul DaKino. Scopul nostru este să-i facem pe oameni să se simtă confortabil și respectați în sectorul lor.
Cetățenii, inima sectorului
- În ce raporturi vă aflați cu cetățenii din sector?
- Mă întâlnesc săptămânal cu oamenii și simt când lucrurile merg bine sau nu. Multe din problemele lor pot fi rezolvate repede, dacă Primăria are o atitudine deschisă. Am observat, la un moment dat, că oamenii își spuneau păsurile chiar și pe contul meu de Facebook. În consecință, am constituit o echipă de consilieri, care să meargă în sector și să identifice problemele lor. Am rezolvat foarte multe în acest fel. Când am preluat conducerea Primăriei, nu exista nici măcar un birou de relații cu publicul. Primăria n-avea nevoie să comunice cu oamenii. În prezent, toată structura de comunicare este funcțională și eficientă. Cred că cea mai importantă realizare, ca primar, este această deschidere a Primăriei către problemele oamenilor. Toate acestea mă fac să cred că, astăzi, Sectorul 3 are o poveste. Este ceea ce ne face să privim cu încredere spre viitor.