Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a asigurat administrația locală, dar și localnicii că nu intenționează ca toate tăblițele de la intrarea în oraș să fie inscripționate în alfabetul secuiesc. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au anuțat intenția edilului.
Primarul din Miercurea-Ciuc a explicat că s-a creat o neînțelegere între ceea ce el a tranmis și ceea ce Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a înțeles. Korodi Attila a spus că legea este foarte clară, iar semnele oficiale de la intrarea în localități nu vor fi schimbate, ci vor rămâne cum sunt în prezent. Edilul a subliniat că fiecare comunitate sau județ poate să gândească soluții arhitecturale prin care să își impună propria identitate vizuală.
„Am lansat un proiect drag nou, acela de a crea o identitate vizuală (...) în care cea mai mică parte va fi cu anumite inscripţionări. Important este vizual ce găseşti ca şi identitate, care să se lege de viaţa actuală comunităţii şi de tradiţiile pe care se bazează”, a spus primarul. Attila a mai adăugat că pentru crearea identității arhitecturale se va apela la ajutorul arhitecților și designerilor. Edilul cconsideră că această identitate arhitectuală este necesară și foarte importantă. Attil a dat exemplul județelor Brașov și Covasna. El a punctat că deja are câteva idei despre ce ar putea să se contruiască.
„Poate să fie o poartă, un obelisc, o structură construibilă. Sunt câteva exemple. Vrem ceva ce să poată să redea călătorului un impact vizual unic, prin care să identifice oricând: aici este Miercurea Ciuc sau că a fost în Miercurea Ciuc. (...) Inscripţiile oficiale sunt inscripţii oficiale, acelea sunt separate şi sunt reglementate de lege”, a mai spus Attila.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, critică decizia primarului din Miercurea-Ciuc
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a transmis că nu este de acord cu inscripționarea tăblițelor de la intrarea în oraș în alfabetul secuiesc. Organizația a emis un comunicat de presă în care precizează că elementele de semnalizare de la intrările în oraș sunt plăcuțe de tip rutier, iar acestea trebuie să rămâne în limba română.
Forumul a amintit că o astfel de inițiativă a fost oprită în urmă cu mai mulți ani. Instituția Prefectului a decis, la acel moment, că a fost atacată în mod contencios administrativ o decizie a Consiliului Local. Așadar, alfabetul secuiesc nu a fost folosit pentru inscripționare. Într-o ședință a Consiliului Local din această lună s-a adoptat un regulament pentru un concurs de soluţii care să întărească „identitatea locală”. Regulamentul adoptat „vizează proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş„ care vor fi inscripționate în limba maghiară și în română, potrivit Agerpres.