De-a lungul timpului Cristian Popescu Piedone şi-a creat o imagine de om foarte corect, care respectă până şi virgulele din lege, dar se pare că realitatea este alta.
Odată cu reţinerea sa din cauza incendiului de la clubul Colectiv, s-a descoperit că două restaurante ale familiei sale – coordonate de copiii săi – nu au autorizaţie de securitate la incendii.
Conform Libertatea, este vorba de restaurantele Jour – Fixe amplasate pe strada Gramont, la numărul 23, peste drum de Oficiul Stării Civile Sector 4, şi altul pe strada Mărăşeşti, nr. 71-73, la câteva sute de metri de Colectiv. Ambele unităţi alimentare aveau avize de securitate la incendiu, nu și autorizaţii de securitate la incendiu, care se obțin pe baza documentației și a inspecției la fața locului a pompierilor.
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone a ajuns în această dimineaţă la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă o contestaţie depusă la decizia prin care a fost arestat preventiv, în dosarul în care este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Piedone a fost arestat preventiv la data 7 noiembrie şi împreună cu el au mai fost arestate şi două funcţionare din Primăria sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu.
Piedone le-a cerut judecătorilor să nu fie arestat, deoarece are afecţiuni cardiace, iar avocaţii săi au susţinut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizaţia de funcţionare în cazul clubului Colectiv, în timp ce responsabilitatea verificării documentaţiei ar aparţine subordonaţilor săi.
Potrivit DNA, Piedone şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcţionare 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL.
Astfel, Piedone a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.
Pentru a autoriza funcţionarea, Cristian Popescu Piedone ar fi emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerinţele legale necesare avizării.
Cele două funcţionare din Primărie l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.
Până în prezent, bilanţul negru al tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 50 de morţi. Alte zeci de răniţi sunt în stare gravă pe paturile spitalelor.