Primarii îngheață lucrările pe șantiere

Edilii trebuie să se descurce în acest an cu bugete cu până la 15% mai mici față de anul trecut, așa că vor renunța la o serie de proiecte.

Locuitorii mai multor orașe din țară pot să-și ia gândul de la noi străzi asfaltate sau amenajări de locuri de joacă pentru copii. Cu bugete reduse din cauza veniturilor mai mici, primăriile taie cheltuielile „la sânge” și amână toate proiectele care nu sunt urgente.

La acest capitol se regăsesc modernizările de străzi și reparații capitale, lucrări solicitate de cetățeni în mod curent. Unii edili au recurs și la economii în cadrul instituției: au tăiat din prime, din plafoanele pentru convorbirile telefonice ale directorilor și din rațiile de combustibil.

Specialiștii în economie aver tizează că reducerile propuse nu depind de nevoile urbei. „Vor avea prioritate proiectele din care clientela politică își trage banii, dovadă sunt ceasurile de aur din Capitală care nu folosesc nimănui”, e de părere analistul Ilie Șerbănescu.       

Noile contracte vor fi mai ieftine, promit primarii

Printre orașele care vor trebui să economisească anul acesta se numără Brăila, Baia Mare, Satu-Mare și Cluj-Napoca.

În Baia Mare, de exemplu, vor fi continuate numai lucrările de infrastructură care nu pot fi conservate și vor fi demarate doar proiectele urgente. Acolo unde este posibil, asfaltarea se va opri înainte de turnarea stratului de uzură. „Sunt lucrări de reparații care nu pot fi amânate și pe care le vom executa. Mai avem o serie de proiecte stopate momentan, pe care le vom relua pentru că sunt implicate firme active pe raza municipiului, pe care vrem să le menținem în funcțiune pentru a-și păstra angajații și a putea aduce apoi venituri la buget”, explică primarul interimar al orașului, Mircea Dolha.

El crede că în 2010 „trebuie să ne întindem cât ne ține plapuma”. Astfel, a impus reguli stricte de economisire în cadrul primăriei și și-a propus ca noile contracte să fie negociate drastic. „Cred că putem obține reduceri de 20-30% față de tarifele din 2008”, consideră edilul, care va trebui să se descurce cu circa 220 de milioane de lei în 2010.        

Venituri mai mici decât estimările inițiale

Tot de la modernizări economisește și Iuliu Ilyes, care se află în fruntea orașului Satu- Mare. „Din programul de modernizare a străzilor neasfaltate am realizat 60%. Restul va trebui să mai aștepte”, susține primarul. Și probabil că vor urma și alte proiecte sacrificate, în condițiile în care veniturile vor fi mai mici decât arătau calculele la începutul anului. „Am estimat scăderi de 3-4% ale veniturilor, dar după primul trimestru am constatat că diferențele sunt de minus 5-6% față de anul trecut”, e de părere Ilyes. El administrează un buget de circa 185 de milioane de lei, cu 13% mai mic decât cel din 2009.

Reducerea cheltuielilor se află și pe lista Primăriei Brăila. „Vom raționaliza cheltuieli administrative - chirii și utilități”, spune Doinița Ciocan, viceprimar al Brăilei.             

„Din programul de modernizare a străzilor neasfaltate am realizat 60%. Restul va trebui să mai aștepte.“, IULIU ILYES, primar Satu-Mare          

CU DARE DE MÂNĂ

Oprescu are bani și pentru mofturi        

Dacă alți primari strâng din dinți în lipsa banilor, Sorin Oprescu, edilul Capitalei, poate cheltui anul acesta 1,366 miliarde de euro, cu aproape 60 de milioane de euro mai mult față de 2009, scrie revista „Capital”.

Pe lângă investițiile mari, cum sunt Pasajul Basarab, Stadionul „Lia Monoliu” și diametrala Uranus (un al doilea Magheru), Oprescu își permite să dea bani și pentru mofturi. Astfel, pe lista edilului se află restaurarea fântânilor din București și sădirea unor plante exotice pe malul Dâmboviței.

În afară de asta, Oprescu vrea să construiască și să mute de colo-colo o serie de statui. Reduceri de cheltuieli vor fi operate, în schimb, în vară, la subvenția de apă caldă. Din cauza economiei impuse vor suferi în mod direct și angajații primăriei, care nu vor mai circula gratuit cu autobuzele și tramvaiele din Capitală.       

Bani pentru de toate în Suceava și Târgu-Mureș

Norocoși sunt și locuitorii din Târgu-Mureș. Edilul dispune de bani luați cu împrumut de la bănci. Cele 100 de milioane de lei vor fi contractate în a doua jumătate a anului. La Suceava sunt bani pentru toate: primarul susține că aici se vor reabilita străzile, sistemul de termoficare a rețelei de apă și canal și chiar centura rutieră.       

TOP Orașele cu cele mai mari bugete